ELON MUSK U ELITNOM KLUBU Bogatstvo američkog biznismena veće od 100 milijardi dolara

BiznisNovacSvetVesti

29.8.2020 11:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ELON MUSK U ELITNOM KLUBU Bogatstvo američkog biznismena veće od 100 milijardi dolara ELON MUSK U ELITNOM KLUBU Bogatstvo američkog biznismena veće od 100 milijardi dolara
Bogatstvo američkog biznismena iz Silicijumske doline u Kaliforniji Ilona Maska (Elon Musk) premašilo je 100 milijardi dolara. Inžinjer, industrijski dizajner, tehnološki preduzetnik i filantrop... ELON MUSK U ELITNOM KLUBU Bogatstvo američkog biznismena veće od 100 milijardi dolara

Bogatstvo američkog biznismena iz Silicijumske doline u Kaliforniji Ilona Maska (Elon Musk) premašilo je 100 milijardi dolara. Inžinjer, industrijski dizajner, tehnološki preduzetnik i filantrop postao je jedan od najbogatijih ljudi na svetu, objavio je američki magazin „Forbs“ na svojoj tradicionalnoj listi milijardera.

Ilon Mask je sada član elitnog kluba, koji čine samo četiri čoveka sa bogatstvom od oko 100 milijardi dolara.

Najveći udeo u bogastvu Maska, kako navodi američki magazin, dolazi od vlasništva u proizvođaču električnih automobila „Tesla“. Amerikanac, rođen u južnoafričkom gradu Pretorija, poseduje 21 odsto akcija u kompaniji „Tesla“, čije je vrednost samo ove godine skočila čak pet puta.

Podsetimo, akcije „Tesle“ pojavile su se na tržištu 2010. godine po ceni od 17 dolara, dok danas imaju rekordnu vrednost od 2.318,49 dolara.

AP Photo/John Raoux

„Tesla“ je postao najvredniji proizvođač automobila na tržištu kada je 1. jula preuzeo japansku „Tojotu“, a u poslednjih 10 godina mnoge od svojih investitora učinio je milionerima, podseća Tanjug.

Pored „Tesle“, Mask je vlasnik i više futurističkih kompanija. Među njima su proizvođač svemirskih raketa „SpejsEks“ (SpaceX) i „Neuralink“, visokosofisticirana firma, koja radi na povezivanju ljudskog mozga s kompjuterom.

Biznismen je osnovao i „Boring Company“ koja radi na izgradnji saobraćajnih tunela na električni pogon ispod zagušenih ulica u američkim gradovima.

Foto: Screenshot

Prvi na „Fobsovoj“ listi je vlasnik „Amazona“ Džef Bezos (Jeff Bezos), čije je bogatstvo dva puta veće od Maskovog. Bezos je, podsetimo, postao prva osoba čiji je imetak veći od 200 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...