Poljska kompanija preuzima 16 trgovačkih centara

Emmezeta dobila novog vlasnika

Firme u fokusuPoslovanjePreduzetnikRegionU fokusuVesti

24.9.2021 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Emmezeta dobila novog vlasnika Emmezeta dobila novog vlasnika
Poljski Merkury Market završava preuzimanje 16 trgovačkih centara kompanije Emmezeta u Srbiji i Hrvatskoj od kompanije LCN Capital Partners u transakciji vrednoj oko 120... Emmezeta dobila novog vlasnika

Poljski Merkury Market završava preuzimanje 16 trgovačkih centara kompanije Emmezeta u Srbiji i Hrvatskoj od kompanije LCN Capital Partners u transakciji vrednoj oko 120 miliona evra.

Ovu informaciju objavio je nedeljnik Lider, a potvrdio predsednik Upravnog odbora Emmezeta Balkans, Slobodan Školnik. Jedan od najvećih trgovaca nameštajem i građevinskim materijalom u srednjoj Evropi, Merkury Market je u februaru prošle godine osnovao svoju firmu u Hrvatskoj – LCN EMZ Adria, čiji je direktor Anžej Sitaž (Andrzej Sitarz), koji je ujedno i član Uprave Flibe d.o.o. koja zapravo predstavlja firmu Emmezeta. Sitaž i predsednik Upravnog odbora Flibe, Slobodan Školnik, takođe upravljaju kompanijom Emmezeta u Srbiji, koja u svom sastavu ima pet robnih kuća.

Kao osnivač Flibe i Emmezete Srbija, još se u pripadajućim registrima navodi francuska Conforama u sastavu Steinhoff Grupe, ali, prema navodima Lidera, Merkury Market kupuje Emmezetu od LCN Capital Partnersa. Fliba, koja upravlja sa 11 trgovačkih centara Emmezete, ostvarila je u prošloj godini oko 116 miliona evra prihoda, ima 670 zaposlenih, a u poslednje tri godine ostvarila je ukupno oko sedam miliona evra dobiti. Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, Emmezeta Srbija ostvarila je u 2020. godini prihod 30.845.992,78 evra.

Merkury Market osnovan je 1991. godine, iz matične Poljske prvo se proširio na Slovačku, a regionalnu ekspanziju pojačao je 2015. godine kupovinom 18 trgovačkih centara kompanije Baumax u Češkoj. Sada će se jednim potezom proširiti i na Hrvatsku i Srbiju.

Vlasnika Merkury Marketa Jana Papiža (Jan Papierz) magazin Forbes redovno uvrštava u 100 najbogatijih Poljaka, navodeći da je reč o nenametljivom milijarderu koji je 1991. godine počeo biznis u rodnom Krosnu otvorivši skladište građevinskog materijala, a trenutno raspolaže sa 20 trgovačkih centara samo u Poljskoj.

Osim Sitaža, član Uprave LCN EMZ Adria sa sedištem u Zagrebu je i Jirži Jaček Papiž (Jerzy Jacek Papierz), koji upravlja marketom Merkury u Slovačkoj. Hrvatsko društvo Merkury Market prošle godine nije ostvarilo prihod, već je povećalo svoj kapital sa 20.000 kuna (2.668,70 evra) na 51 milion kuna (6.805.178,66 evra), prenosi Jutarnji.hr.

EMMEZETA SRBIJA d.o.o.

PARTIZANSKE AVIJACIJE 2A, 11070 Beograd (Novi Beograd), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
30.845.992,78 (2020)
Broj zaposlenih:
255 (2020)

Preuzimajući Baumax trgovine u Češkoj, Merkury ih je preimenovao u svoje. Stoga ostaje da se vidi hoće li Emmezeta doživeti sličnu sudbina ili će nastaviti delovati pod sadašnjim imenom. S druge strane, Poljski preduzetnički fond, koji je kupio trgovački lanac Studenac i pekaru Pan-Pek, nije izvršio rebrendiranje hrvatskih akvizicija na našem tržištu.

U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj, Merkury Market preporučuje svoju ponudu, između ostalog, stavljanjem na svoje police oko 55.000 proizvoda iz svoje zemlje, Nemačke, Španije i Italije. U svakom slučaju, Papiž se do sada pokazao uspešnim u preuzimanju poslovanja u srednjoj Evropi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...