EPIDEMIJA PODELILA REGION U BiH rekordan broj novozaraženih, u Hrvatskoj se život vraća u normalu

RegionVesti

29.4.2020 10:37 Autor: Ljiljana Begović

EPIDEMIJA PODELILA REGION U BiH rekordan broj novozaraženih, u Hrvatskoj se život vraća u normalu EPIDEMIJA PODELILA REGION U BiH rekordan broj novozaraženih, u Hrvatskoj se život vraća u normalu
Iako većina zemalja u regionu polako ublažava i prilagođava mere izolacije, jer se svakodnevno smanjuje broj novoobolelih od korona virusa, u BiH je u... EPIDEMIJA PODELILA REGION U BiH rekordan broj novozaraženih, u Hrvatskoj se život vraća u normalu

Iako većina zemalja u regionu polako ublažava i prilagođava mere izolacije, jer se svakodnevno smanjuje broj novoobolelih od korona virusa, u BiH je u poslednja 24 sata došlo do naglog skoka broja obolelih.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u poslednja 24 sata potvrđena su 34 nova slučaja zaraze korona virusom što predstavlja veliki skok u odnosu na prethodne dane,piše Klix.ba.Ako se u obzir uzme da je u Republici Srpskoj  registrovano 59 novih slučajeva, u FBiH 34, a u Brčko Distriktu jedan može se reći da ovo predstavlja crni rekord broja novozaraženih u jednom danu u BiH od početka pandemije. Ukupno je u BiH od početka epidemije zaraženo 1585 osoba, umrlo je 63, oporavila su se  682 pacijenta.

Prema rečima portparola slovenačke vlade Jelka Kacina zemlja se uspešno izborila sa korona virusom i sada kreće u nacionalno istraživanje o prevalenciji bolesti, prenosi Delo. Do sada je uzeto 1.237 uzoraka,i  istraga otkrivanjem antitela u krvi ispitanika ulazi u drugu fazu. Čak 10 procenata učesnika u anketi su deca mlađa od 14 godina. Učesnici u anketi biće ponovo testirani za pola godine kako bi videli koliko su se zarazili za to vreme. U Sloveniji je do sada obolelo 1408 osoba, umrlo je 86, oporavila su se 223 pacijenta.

Treći dan za redom u Crnoj Gori nije zabeležen ni jedan novi slučaj zaraze korona virusom. Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore, završile su analizu 81 uzorka, među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije novim korona virusom, saopšteno je iz IJZ, prenose Vijesti. Ukupan broj inificranih u Crnoj Gori je  321, umrlo je 7 osoba, izlečeno je 199 pacijenata.

U Hrvatskoj je potvrđeno osam novih slučajeva korona virusa. U Zagrebu se polako saobraćaj vraća u normalu, iako mere prevencije (nošenje maski, rukavica, dezinfekcija) ostaju na snazi, prenosi Index.hr. Od početka epidemije u Hrvatskoj je zaraženo ukupno 2047 osoba, umrla su 63 pacijenta, izlečene su 1232 osobe.

U Severnoj Makedoniji od korona virusa zaražena je ukupno 1421osoba, oporavilo se 589 ljudi, preminuo 71 pacijent. Ministar zdravlja Venko Felipče rekao je da se ne treba opuštati kada je epidemija pri kraju i da će nošenje zaštitne opreme biti obavezno i nakon završetka izolacije, prenosi Nova Makedonija.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.