EPIDEMIJA PODIŽE CENE AVIONSKIH KARATA Izvesno poskupljenje od 50 odsto

BiznisSvetTurizamVesti

22.4.2020 17:12 Autor: Julijana Vincan 0

EPIDEMIJA PODIŽE CENE AVIONSKIH KARATA Izvesno poskupljenje od 50 odsto EPIDEMIJA PODIŽE CENE AVIONSKIH KARATA Izvesno poskupljenje od 50 odsto
Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) upozorila je da ukoliko mere socijalne distance zbog pandemije korona virusa budu primenjivane u avionima neće više biti... EPIDEMIJA PODIŽE CENE AVIONSKIH KARATA Izvesno poskupljenje od 50 odsto

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) upozorila je da ukoliko mere socijalne distance zbog pandemije korona virusa budu primenjivane u avionima neće više biti dostupna povoljna putovanja avionom. Generalni direktor asocijacije Aleksandar de Žunjak (Alexandre de Juniac) izjavio je da ukoliko vlade usvoje da aviokompanije treba da se pridržavaju pravila fizičke distance unutar aviona, barem trećina sedišta će morati da ostanu prazna i time će avionske karte poskupeti za bar 50 odsto.

Asocijacija je saopštila da je domaći vazdušni saobraćaj opao za 70 odsto od početka januara zbog pandemije i upozorila da će bilo kakav globalni oporavak verovatno biti spor. Dok će se domaće rute otvoriti pre nego međunarodna putovanja, nepoverenje potrošača usled strahovanja od recesije će onemogućiti brzi oporavak, rekao je Brajan Pirs (Brian Pearce), glavni ekonomista Asocijacije.

Foto: Pixabay.com

Pirs je ukazao na Kinu, gde su avioprevozi u početku odskočili, kada su domaći letovi nastavili sa radom sredinom februara, ali se oporavak zaustavio na broju domaćih letova na nešto više od 40 odsto od nivoa pre pandemije, saznaje Guardian. U Australiji domaći letovi su na 10 odsto nivoa koji je postojao pre krize, iako su nove infekcije Covid-19 blizu nule. Vijetnam planira da ponovo pokrene sve domaće letove od četvrtka.

IATA ove nedelje organizuje regionalne samite sa vladama i pozvala je na jačanje mera poverenja. Dok nekoliko evropskih zemalja počinje da olakšava nacionalna zatvaranja „momentalni oporavak od katastrofalnog pada potražnje putnika deluje malo verovatan“, rekao je de Žunjak. Avionska industrija očekuje da će se 2020. globalni prihodi za putnike prepoloviti u odnosu na prošlu godinu, što je gubitak od 314 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...