Očekivana vrednost investicije oko 265 miliona evra

EPS i EPCG zajednički ulažu u crnogorsku hidroelektranu Komarnica

InfrastrukturaInvesticijeRegionVesti

2.11.2021 15:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EPS i EPCG zajednički ulažu u crnogorsku hidroelektranu Komarnica EPS i EPCG zajednički ulažu u crnogorsku hidroelektranu Komarnica
Elektroprivrede Srbije i Crne Gore započinju snažniju saradnju koja je izuzetno važna za energetsku stabilnost i bezbednost obe države i čitavog regiona, poručili su... EPS i EPCG zajednički ulažu u crnogorsku hidroelektranu Komarnica

Elektroprivrede Srbije i Crne Gore započinju snažniju saradnju koja je izuzetno važna za energetsku stabilnost i bezbednost obe države i čitavog regiona, poručili su v.d. direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić i predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović na sastanku u Beogradu.

„To je važno za budućnost stabilnosti proizvodnje i snabdevanja električnom energijom obe države, posebno imajući u vidu energetsku krizu koja trese Evropu i ceo svet. Od izuzetne važnosti je projekat hidroelektrane Komarnica, osmišljen još 1972. godine, koji je dogovorom EPCG i EPS pre dve i po godine pokrenut sa mrtve tačke. Do sada je urađen veliki deo posla na izradi studije i idejnog projekta“, izjavio je Grčić.

Prema njegovim rečima, hidroelektrana Komarnica bi na teritoriji Crne Gore trebalo da ima instalisanu snagu od 155 megavata (MW), a očekivana vrednost investicije je oko 265 miliona evra, od čega bi 51 odsto finansirala EPCG, a 49 odsto EPS.

„Početak realizacije je moguć, realan i veoma blizu“, istakao je Grčić i dodao da se Komarnica uklapa u želju da se povećaju kapaciteti za proizvodnju zelene energije, uz očuvanje termo sektora.

Predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović naveo je da energetika nema granica i da sve projekte koji su od zajedničkog interesa treba što pre realizovati.

„Svedoci smo ubrzane energetske tranzicije i da imamo cene energenata koji izazivaju zabrinutost. Zatvaranje u sopstvene okvire bilo bi veoma pogubno. Ubeđen sam da će ova rukovodstva EPCG i EPS ne samo početi, već uspeti da u značajnoj meri i realizuju projekat HE Komarnica, rekao je Đukanović.

On je dodao da se ide ka tome da elektroprivreda postane lokomotiva razvoja čitave Crne Gore.

„To uverenje pojačava i saradnja sa gigantom u regionu kakav je Elektroprivreda Srbije. Imamo i odličnu saradnju i sa Elektroprivredom Republike Srpske. EPCG planira i izgradnju hidroelektrane Kruševo, a sa Republikom Srpskom se razgovara o zajedničkoj izgradnji hidroelektrane Sutorina/Boka. Našim projektima brišemo granice. Ubeđeni smo da će ideja otvorenog Balkana zaživeti najpre kroz oblast energetike“, naglasio je Đukanović.

Podsetimo, ranije je najavljivano da će projekat hidroelektrane Komarnica podrazumevati izgradnju čeone elektrane u kanjonu srednjeg toka reke Komarnice, na profilu Lonci, instalisane snage 172 MW sa lučno-betonskom branom visine 171 metar i kotom normalnog uspora 811 mnm, a očekivana godišnja proizvodnja HE Komarnica iznosi i do 213 GWh električne energije, dok se očekivalo da će radovi biti završeni u novembru ove godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...