reakcija na inicijativu unije poslodavaca srbije

EPS igra tržišnu utakmicu, bez damping cene za privredu

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

14.10.2021 13:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EPS igra tržišnu utakmicu, bez damping cene za privredu EPS igra tržišnu utakmicu, bez damping cene za privredu
Elektroprivreda Srbije (EPS) razume potrebe privrede, ali je obavezna da se vodi tržišnim i nediskriminatorskim uslovima kupovine i prodaje električne energije iskazanim na transparentan... EPS igra tržišnu utakmicu, bez damping cene za privredu

Elektroprivreda Srbije (EPS) razume potrebe privrede, ali je obavezna da se vodi tržišnim i nediskriminatorskim uslovima kupovine i prodaje električne energije iskazanim na transparentan način na evropskim referentnim berzama, kažu u EPS-u reagujući na inicijativu Unije poslodavaca Srbije da se „zaustavi trend drastičnog povećanja cene struje za preduzeća“.

Kako je Tanjugu rečeno u Elektroprivredi Srbije, Zakonom o energetici je, osim garantovanog snabdevanja, koje je određeno kao snabdevanje sa regulisanim cenama električne energije, još 2014. godine propisana obaveza da se ovo javno preduzeće ponaša tržišno, kao jedan od 63 licencirana snabdevača i izađe na tržište električne energije.

„Ugovaranjem povlašćene damping’ cene sa privrednim kupcima, druge snabdevače bismo doveli u nepovoljniji položaj kao učesnike na tržištu. Ovakvi ugovori su zabranjeni i ništavi ukoliko je cilj ili posledica značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije“, navode u EPS-u.

JP EPS BEOGRAD

BALKANSKA 13, 11000 Beograd (Stari Grad), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
2.549.655.163,03 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)

Dodaju da Komisija za zaštitu konkurencije ima ovlašćenje da uradi analizu tržišta, a imajući u vidu zakonske odredbe, predmet analize može biti i da li neki snabdevač svojim poslovnim aktivnostima, spekulativnim sniženjem cena, korišćenjem svoje tržišne snage prema kupcima izaziva poremećaje na tržištu električne energije i kazni eventualne prekršioce.

„Očekujemo odluku Vlade Srbije kako bismo na zakonit i legalan način mogli da privredi ponudimo adekvatnije cene u uslovima svetske energetske krize, ali i zaštitimo načelo zakonitosti po kome poslujemo“, ističu u Elektroprivredi Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...