zaposleni će imati svog predstavnika u organima upravljanja

EPS izvozi najviše struje u regionu, u prvom kvartalu dobit od 55 miliona evra

SrbijaVesti

4.4.2023 12:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EPS izvozi najviše struje u regionu, u prvom kvartalu dobit od 55 miliona evra EPS izvozi najviše struje u regionu, u prvom kvartalu dobit od 55 miliona evra
Elektroprivreda Srbije (EPS) je vodeći izvoznik struje u regionu, a u prvom kvartalu ove godine poslovala je sa dobiti od 55 miliona evra, što... EPS izvozi najviše struje u regionu, u prvom kvartalu dobit od 55 miliona evra

Elektroprivreda Srbije (EPS) je vodeći izvoznik struje u regionu, a u prvom kvartalu ove godine poslovala je sa dobiti od 55 miliona evra, što je pet miliona evra više od planiranog, rekao je u utorak vršilac dužnosti direktora EPS Miroslav Tomašević.

U četiri dana aprila EPS je u prodaji na veletržištu zaradila četiri miliona evra, saopšilo je to preduzeće.

U prva tri meseca ove godine proizvodnja struje u kapacitetima EPS-a dostigla je 9,76 milijardi kilovat-sati i veća je za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Beta.

„Hidrološka situacija je znatno bolja nego 2022. godine i u odnosu na prvi kvartal prethodne godine, hidroelektrane EPS-a su proizvele 32 odsto više električne energije“, naveo je EPS.

Kada su u pitanju termo kapaciteti, dobri rezultati su ostvareni i u odnosu na prvi kvartal 2022. godine, pa je rezultat bolji za 10 odsto.

Hidroelektrana „Zvornik“ je u martu ove godine ostvarila mesečnu proizvodnju od 79,3 miliona kilovat-sati, a „Đerdap 2“ 173,78 miliona kilovat-sati.

„Za hidroelektranu Zvornik ovi rezultati su još jedna potvrda uspešno urađene revitalizacije koja je našoj najstarijoj hidroelektrani na Drini donela dodatnih 30 megavata snage“, navela je EPS.

Ministarstvo: Zaposleni u EPS će imati predstavnika u upravljačkim organima

Ministarstvo rudarstva i energetike i Vlada Srbije konsultovali su se sa sindikatima u procesu reformisanja JP Elektroprivreda Srbije (EPS) i usvojen je predlog koji će osigurati da zaposleni imaju svog predstavnika u upravljačkim organima kompanije, saopšteno je u utorak.

Zgrada elektroprivrede Srbije
Foto: Tanjug

„Zahtev da zaposleni imaju svog predstavnika u organima upravljanja, prihvaćen je definisanjem da je jedan član Nadzornog odbora predstavnik zaposlenih. Glavni razlog zbog kojeg deo predloga jednog dela Sindikata nije mogao biti prihvaćen je njihova nespojivost sa važećim zakonima kojima je uređeno funkcionisanje delatnosti u sektoru energetike“, navelo je Ministarstvo rudarstva i energetike, prenela je Beta.

„Profesionalno rukovodstvo će dovesti do efikasnijeg poslovanja i učiniti EPS regionalnim energetskim gigantom, što je krajnji cilj vlade kojem se teži predloženom transformacijom i prelaskom iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa,100 odsto u vlasništvu države“, navelo je ministarstvo.

Dodaje se da zahtev da snabdevanje građana i malih kupaca električnom energijom ostane delatnost od opšteg interesa nije moguće prihvatiti jer nije u skladu za pravnim sistemom Srbije.

Zakonom o energetici od 2014. godine snabdevanje građana i malih kupaca električnom energijom nije delatnost od opšteg interesa, pa tako to ne može ni ostati.

Zakonom je propisano da su snabdevanje električnom energijom i snabdevanje na veliko električnom energijom, energetske delatnosti koje se obavljaju u skladu sa tržišnim principima, u skladu sa odredbama Zakona o energetici, kojim je izvršeno usaglašavanje domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije.

  • MAJA

    5.4.2023 #1 Author

    I jeste od opšteg interesa građana, ne znam sta je tu sporno

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.4.2023 #2 Author

    Odlicno,samo da nam.jos malo povecaju cenu struje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...