neophodan uvoz električne energije

EPS: Trenutni nivo dovoza uglja ne omogućava angažovanje svih termoblokova

SrbijaU fokusuVesti

11.2.2022 18:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

EPS: Trenutni nivo dovoza uglja ne omogućava angažovanje svih termoblokova EPS: Trenutni nivo dovoza uglja ne omogućava angažovanje svih termoblokova
Elektroprivrede Srbije (EPS) objavila je u petak da trenutni nivo dovoza uglja ne omogućava angažovanje svih termoblokova, a očekuje se da će i u... EPS: Trenutni nivo dovoza uglja ne omogućava angažovanje svih termoblokova

Elektroprivrede Srbije (EPS) objavila je u petak da trenutni nivo dovoza uglja ne omogućava angažovanje svih termoblokova, a očekuje se da će i u narednom periodu biti potrebno obezbediti dodatne količine električne energije iz uvoza, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike nakon sednice Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Na sednici su predstavljeni izveštaji o radu preduzeća u elektroenergetskom sektoru, planovi za naredni period i analiza proizvodnje i distribucije električne energije, kao i o zalihama i transportu dodatnih količina mazuta, te o projekcijama za mart, kada je reč o dovozu uglja i proizvodnji električne energije u termoelektranama i potrebi za detaljnijom analizom scenarija za drugi kvartal ove godine, za kada se očekuju redovni remonti  u ugljarskom sektoru, prenosi Beta.

Кako je rečeno iz Elektrodistribucije Serbije, distributivni sistem je stabilan, a manji prekidi nastaju usled planiranih radova. Prenosni sistem takođe funkcioniše bez većih problema.

Razgovarano je i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji i konstatovano da je tržište stabilno, jer se snabdeva iz dva pravca.

JP EPS BEOGRAD

BALKANSKA 13, 11000 Beograd (Stari Grad), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
2.549.655.163,03 (2020)
Broj zaposlenih:
24.478 (2020)

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Srbijagas-a, EPS-a, Elektromreže Srbije, EDS-a, Naftne industrije Srbije, Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“, Beogradskih elektrana, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ-a, Rudarskog basena „Кolubara“, Transportgasa i preduzeća Srbija kargo.

  • ZORICA.S

    11.2.2022 #1 Author

    Strasno kako eksploatisu prirodne resurse uglja,a pritom nista ne funkcionise kako treba.

    Odgovori

  • ZVE84

    12.2.2022 #2 Author

    Uvoz električne energije pored naših reka, rudnika…. Strašno!

    Odgovori

  • DANIJELA

    13.2.2022 #3 Author

    Pa imamo mi kapacitet da proizvedemo elektricnu energiju za nase potrebe ali nemamo adekvatne ljude i adekvatne firme koje ce da rade svoj posao strucno vec po nekoj drugoj liniji, zato su podaci takvi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...