EPS VLASNIK 51 ODSTO KAPITALA HES “GORNJA DRINA” Nije u pitanju privatizacija ERS, kaže premijer Republike Srpske Višković

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

5.11.2020 11:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EPS VLASNIK 51 ODSTO KAPITALA HES “GORNJA DRINA” Nije u pitanju privatizacija ERS, kaže premijer Republike Srpske Višković EPS VLASNIK 51 ODSTO KAPITALA HES “GORNJA DRINA” Nije u pitanju privatizacija ERS, kaže premijer Republike Srpske Višković
Vlada Republike Srpske dala je saglasnost da se Elektroprivreda Srbije (EPS) upiše kao većinski vlasnik preduzeća HES „Gornja Drina“ iz Foče, preneo je portal... EPS VLASNIK 51 ODSTO KAPITALA HES “GORNJA DRINA” Nije u pitanju privatizacija ERS, kaže premijer Republike Srpske Višković

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost da se Elektroprivreda Srbije (EPS) upiše kao većinski vlasnik preduzeća HES „Gornja Drina“ iz Foče, preneo je portal capital.ba.

Kako se navodi, na taj način EPS će postati vlasnik 51 odsto kapitala tog zajedničkog preduzeća sa Elektroprivredom Republike Srpske, a koje ima koncesiju za izgradnju tri hidroelektrane na Drini, procenjene vrednosti oko 850 miliona konvertibilnih maraka.

Toj odluci prethodilo je rešenje Komisije za zaštitu konkurencije Srbije koja je krajem septembra ove godine odobrila da EPS sa ERS stekne zajedničku kontrolu nad firmom „HES Gornja Drina“ iz Foče. Isto tako, i Konkurencijski savet BIH je ocenio da ne postoji obaveza prijave koncentracije u ovom slučaju.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković odbacio je medijske spekulacije da je ovo najava privatizacije Elektroprivrede Republike Srpske. On je dodao da je od početka razgovora sa Vladom Srbije dogovoreno da će Srbija imati udeo od 51 odsto, a Republika Srpska 49 odsto, kako bi kao strani investitor išli sa ubrzanim procedurama, a da će u samoj gradnji taj odnos biti vraćen na 50:50.

Inače, projekat izgradnje HES „Gornja Drina“ predviđa izgradnju hidroelektrana Buk Bjela, Foča i Paunci čija bi ukupna snaga iznosila 180,9 MW.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...