Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
drugi najveći svetski digitalni novčić postiže visoke vrednosti

Etereum rekordno visok

BerzaNovacSvetVesti

4.5.2021 10:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Etereum rekordno visok Etereum rekordno visok
Etereum, drugi najveći svetski digitalni novčić, dostigao je novu rekordnu vrednost od 3.456,57 dolara, čime je njegova cena od početka ove godine porasla za... Etereum rekordno visok

Etereum, drugi najveći svetski digitalni novčić, dostigao je novu rekordnu vrednost od 3.456,57 dolara, čime je njegova cena od početka ove godine porasla za oko 360 posto.

Interesovanje za kriptovalute je snažno poraslo tokom protekle godine, a najviše je ojačala tražnja za bitkoinom koji je neprekidno obarao sopstvene cenovne rekorde. Rast njegove vrednosti se pripisuje brojnim faktorima, između ostalog i povećanom interesovanju institucionalnih investitora i velikih kompanija, poput „Tesle“, koji su počeli da ga kupuju, prenosi Tanjug.

Bitkoin neki opisuju kao „digitalno zlato“ i „čuvarom“ vrednosti u vreme geopolitičkih turbulencija ili nestabilnosti na finansijskim tržištima, kao i zaštitom od inflacije. Etereum je drugačiji. On funkcioniše više kao platforma na kojoj programeri mogu da grade aplikacije. Etereum je naziv mreže ili osnovne blokčejn tehnologije, dok je eter digitalna valuta koja se koristi za pokretanje platforme.

Takozvani „pametni ugovori“ su ključna karakteristika etereuma. To su ugovori koji se mogu automatski izvršiti korišćenjem koda. Njegova upotreba etereuma postaje sve češća u takozvanim decentralizovanim finansijskim aplikacijama ili aplikacijama DeFi. To su finansijske usluge zasnovane na blokčejnu, kao npr. kreditiranje, kojima bi se u teoriji mogle zaobići banke i brokerske kuće.

Prošlog meseca, Evropska investiciona banka je objavila da je izdala svoju prvu digitalnu obveznicu za javno trgovanje na blokčejn platformi Etereum.

Tagovi
NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...