Raspisan tender za unapređenje infrastrukture

ETF dobija novi Data centar

SrbijaVesti

23.7.2024 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

ETF dobija novi Data centar ETF dobija novi Data centar
Ministarstvo za javna ulaganja raspisalo je tender za unapređenje infrastrukture Data centra Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U okviru unapređenja infrastrukture data centra ETF-a,... ETF dobija novi Data centar

Ministarstvo za javna ulaganja raspisalo je tender za unapređenje infrastrukture Data centra Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U okviru unapređenja infrastrukture data centra ETF-a, osim nabavke opreme, predviđena je i izrada tehničke dokumentacije i izvođenje radova neophodnih za smeštaj predmetne opreme, ukazano je u dokumentaciji.

Predmet radova je postojeća učionica (prostorija br. 55), površine oko 70 m2, koja se nalazi u prizemlju zgrade ETF-a u Bulevaru kralja Aleksandra br. 73, piše eKapija.

„Novoprojektovanim rešenjem potrebno je u okviru predviđene prostorije organizovati prostor budućeg data centra veličine u skladu sa tehničkim potrebama nove opreme kao i prostor ispred postojećeg. Trenutni Data centar ETF-a se nalazi u objektu Računskog centra ETF-a u posebnoj dvorišnoj zgradi. Ispunjavao je sve potrebne uslove nekadašnjih standarda data centara i ima višestruku namenu”, ističe se u dokumentaciji.

Kako je naglašeno, implementacija novog Data centra i njegovog puštanja u rad po fazama je opcija koja je izvodljiva i u ovom slučaju može se smatrati i neophodnom.

„Ovakav pristup omogućava postavljanje nove infrastrukture i njeno postepeno puštanje u rad paralelno sa postojećom. Rezultat ovakvog pristupa je mogućnost da se obezbedi neometan i neprekidni rad kritičnih servisa. Fakultet na ovaj način neće iskusiti negativne posledice opisane migracije, već će na novodobijenoj opremi i infrastrukturi moći da osavremeni svoje naučne, istraživačke i nastavne aktivnosti i to u najkraćem mogućem roku. Planirano je da se do trenutka napuštanja trenutnog objekta praktično sve popisane aktivnosti završe uz podršku za mrežnu infrastrukturu za Računski centar, Inovacioni centar i Paviljon Rašović uz to da se kompletna oprema migrira i preseli u novi data centar”, navodi se u dokumentaciji.

Kako je pojašnjeno, novi data centar biće na novoj lokaciji iako će u fizičkom smislu predstavljati proširenje i nadogradnju već postojećeg.

„U logičkom smislu, serveri, svičevi i storage sistemi definisani u ovom projektu predstavljaće novo jezgro IKT infrastrukture gde će biti centralizovani svi najvažniji podaci i servisi. To, naravno, podrazumeva da se najveći deo podataka i servisa (uključujući sve kritične poslovne procese) sa postojeće infrastrukture prebaci na novu”, naglašeno je u dokumentaciji.

Procenjena vrednost nabavke je 270 miliona dinara bez PDV-a. Ponude se mogu dostaviti do 30. avgusta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.