kratkoročno rešenje za "rat kobasica"

EU i Velika Britanija produžile grejs period za tranzit mesnih proizvoda

AgrobiznisBiznisEUVesti

30.6.2021 18:40 Autor: Miljan Paunović 0

EU i Velika Britanija produžile grejs period za tranzit mesnih proizvoda EU i Velika Britanija produžile grejs period za tranzit mesnih proizvoda
Velika Britanija i Evropska unija najavile su u sredu produženje grejs perioda koji omogućava nastavak tranzita određenih mesnih proizvoda preko Irskog mora, nekoliko sati... EU i Velika Britanija produžile grejs period za tranzit mesnih proizvoda

Velika Britanija i Evropska unija najavile su u sredu produženje grejs perioda koji omogućava nastavak tranzita određenih mesnih proizvoda preko Irskog mora, nekoliko sati pre nego što je ta zabrana trebalo da stupi na snagu.

London je u jednoj fazi zapretio da će jednostrano produžiti grejs period, što bi verovatno izazvalo protivmere Brisela, čime bi se dodatno produbile tenzije u odnosima EU i Velike Britanije koje su prerasle u takozvani „rat kobasica“, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Glavni pregovarač Velike Britanije za Brexit Dejvid Frost (David Frost) poručio je da je taj potez pozitivan prvi korak, ali da je potrebno trajno rešenje.

Grejs period za „rashlađene mesne prerađevine“ trebalo je da bude završen 1. jula, kada britanske nezamrznute kobasice ili mleveno meso ne bi mogli da pređu Irsko more zbog zabrane EU takvih proizvoda iz trećih zemalja, koje sada uključuju i Britaniju.

London je zatražio još tri meseca produženja kako bi omogućio da dve strane reše trgovinske poteškoće oko Severne Irske, koja se suočila s problemima otkako je Britanija završila svoj izlazak iz EU krajem 2020. godine.

London i Brisel pokušavaju da se dogovore o „protokolu o Severnoj Irskoj“ o kojem se pregovaralo u sklopu istupanja Velike Britanije iz članstva u EU.

Prema tom protokolu, koji je stupio na snagu 1. januara kada je Velika Britanija napustila EU, Severna Irska je i dalje u jedinstvenom evropskom tržištu i carinskoj uniji robe koja u u tu zemlju stiže iz ostalog dela Velike Britanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...