AVIONI AIR FRANCE NASTAVLJAJU DA LETE

EU odobrila državnu pomoć Francuske za nacionalnu avio-kompaniju

EUFirme u fokusuInvesticijeNovacU fokusuVesti

6.4.2021 10:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EU odobrila državnu pomoć Francuske za nacionalnu avio-kompaniju EU odobrila državnu pomoć Francuske za nacionalnu avio-kompaniju
Evropska unija odobrila je Francuskoj državnu pomoć u iznosu od četiri milijarde evra (4,7 milijardi dolara) nacionalnom avio-prevozniku Air France, koji se bori sa... EU odobrila državnu pomoć Francuske za nacionalnu avio-kompaniju

Evropska unija odobrila je Francuskoj državnu pomoć u iznosu od četiri milijarde evra (4,7 milijardi dolara) nacionalnom avio-prevozniku Air France, koji se bori sa ekonomskim posledicama pandemije Covid-19.

Francuska avio-kompanija je obećala da će za uzvrat svoje slotove na pariskom aerodromu Orli staviti na raspolaganje konkurentima, prenosi agencija AP.

Potpredsednica Evropske komisije Margret Vestager rekla je da će državnu podršku pratiti niz uslova.

Air France je prošle godine dobio od države tri milijarde evra direktnih zajmova u okviru postupka dokapitalizacije.

Vlada u Parizu, najveći pojedinačni akcionar Air France, saopštila je da je spasavanje nacionalnog avio-prevoznika od suštinske važnosti za zemlju, ali da ne razmišlja o nacionalizaciji ove kompanije.

U zamenu za spasilački paket finansijske pomoći, francuska vlada je upravi Air France kao uslove postavila postizanje rentabilnosti i angažovanje na većoj ekološkoj održivosti, i donošenja mera protiv zagađenja, dodaje američka novinska agencija.

Podsetimo, prošle godine je i nemačka avio-kompanije Lufthansa prihvatila državnu pomoć u vrednosti od devet milijardi evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...