LUFTHANSA PRIHVATILA DRŽAVNU POMOĆ Za paket spašavanja glasalo 98 odsto deoničara

EUFirme u fokusuNovacU fokusuVesti

26.6.2020 09:53 Autor: Marija Jovanović 0

LUFTHANSA PRIHVATILA DRŽAVNU POMOĆ Za paket spašavanja glasalo 98 odsto deoničara LUFTHANSA PRIHVATILA DRŽAVNU POMOĆ Za paket spašavanja glasalo 98 odsto deoničara
Deoničari nemačke aviokompanije Lufthansa (Lufthanza) na skupštini su doneli odluku da prihvate državnu pomoć u vrednosti od devet milijardi evra. Za paket spašavanja glasalo... LUFTHANSA PRIHVATILA DRŽAVNU POMOĆ Za paket spašavanja glasalo 98 odsto deoničara

Deoničari nemačke aviokompanije Lufthansa (Lufthanza) na skupštini su doneli odluku da prihvate državnu pomoć u vrednosti od devet milijardi evra. Za paket spašavanja glasalo je više od 98 odsto deoničara, što predstavlja ukupno 39 odsto deonica Lufthansa.

Nije bilo izvesno da će ova odluka biti prihvaćena, jer se najveći pojedinačni akcionar, milijarder Hajnc Herman Tile (Heinz Hermann Thiele) tome protivio sve do četvrtka kada je svoju odluku promenio i izjavio da će ipak podržati paket državne pomoći od 9 milijardi evra za spas ove aviokompanije.

Tanjug/AP

Na taj način nemački avioprevoznik biće spašen od bankrota. Država će sada preuzeti 20-procentni udeo u kompaniji, što je naljutilo neke vlasnike koji će učestvovati u njihovoj investiciji, a i konkurenti kompanije takođe su nezadovoljni, prenosi indikator.ba.

Karsten Špor (Carsten Spohr), izvršni direktor Lufthansa ranije je upozoravao da će glasanje o državnoj pomoći biti „istorijski trenutak“ i da će odlučiti o sudbini ovog giganta.

Tokom glasanja zaposleni su se okupili ispred sedišta avioprevoznika, zahtijevajući da uprava glasa za državnu pomoć.

Prema sporazumu o pomoći, ova aviokompanija od države će dobiti devet milijardi evra. Očekuje se da će državni stabilizacijski fond WSF doprineti 5,7 milijardi evra imovini matične kompanije, uključujući i otplatna sredstva.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Osim toga, WSF će novim dokapitalizacijama platiti 300 miliona evra i steći 20 odsto vlasništva, što bi se moglo ubuduće povećati na 25 odsto i jednu deonicu, čime će i kompanija biti odbranjena od mogućih neprijateljskih preuzimanja.

Zajam od tri milijarde evra od državne razvojne banke KfW i privatnih banaka planiran je na period od tri godine.

Prvi put od privatizacije 1997. godine Nemačka će se vratiti u vlasničku strukturu Lufthansa sa 20-procentnim udelom. Pored toga, biće joj dodeljeljene dve pozicije u nadzornom odboru kompanije.

Evropska komisija već je najavila zeleno svetlo za državnu pomoć Lufthansi. Kako je u Briselu objašnjeno, ubrizgavanje je dozvoljeno, ali kao rezultat, kompanija će morati osigurati prostor za druge aviokompanije na aerodromima u Frankfurtu i Minhenu i na taj način osigurati fer konkurenciju.

Foto: Pixabay.com

Međutim, finansijska pomoć već je naljutila neke konkurente u toj industriji, uključujući irsku niskobudžetnu aviokompaniju Ryanair, koja je najavila da će pred Evropskim sudom pravde osporavati pomoć ovoj aviokompaniji.

“Ovo je spektakularan primer bogate evropske zemlje koja ignoriše evropska pravila u korist svoje nacionalne industrije i na štetu siromašnijih zemalja, kazao je izvršni direktor Ryanair Majkl O’Leri (Michael O’Leary)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...