RIM PREDVODNIK ZAMRZAVANJA SARADNJE BRISELA I PEKINGA

EU preispituje odnose sa Kinom

AnalizaEUSvetU fokusuVesti

12.5.2021 15:52 Autor: Vladimir Jokanović 1

EU preispituje odnose sa Kinom EU preispituje odnose sa Kinom
Evropska unija želi da uravnoteži odnose sa Kinom, odnosno da uspostavi reciprocitet u pristupu tržištu i pravilima državne pomoći, izjavio je Vinćenco Amendola, službenik... EU preispituje odnose sa Kinom

Evropska unija želi da uravnoteži odnose sa Kinom, odnosno da uspostavi reciprocitet u pristupu tržištu i pravilima državne pomoći, izjavio je Vinćenco Amendola, službenik za evropske poslove u kabinetu predsednika vlade Italije, Marija Dragija (Mario Draghi).

“EU prolazi kroz razmatranje svog odnosa sa Kinom. Mislim da je to pozitivno, a ne kao u prošlosti kada se sve zasnivalo na izvozu i trgovini“, rekao je Amendola za Bloomberg. Njegov šef Dragi predvodio je nedavno zaoštravanje stava EU prema Kini, u koordinaciji sa administracijom američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Brisel je zamrznuo ratifikaciju investicionog sporazuma sa Pekingom, koji je potpisan krajem prošle godine, nakon uzajamnih sankcija. EU je najpre sankcionisala grupu kineskih funkcionera zbog navodnog kršenja ljudskih prava u tamošnjoj pokrajini Sinđan, a Kina je zatim uzvratila recipročnim merama kojima je obuhvaćena grupa evropskih službenika, podseća Diplomat.

Foto: Youtube screenshot

EU je takođe izložila strategiju za suprotstavljanje kineskih preuzimanja evropskih preduzeća, nakon što je Dragijeva vlada uz podršku Francuske blokirala kupoprodaju kompanije Iveco, koju je finansirala kineska država. Amendola je naveo da EU preispituje svoj odnos sa Kinom kako bi osigurala da saradnja bude uzajamna, od pravnih standarda do pravila konkurencije i državne podrške privatnom sektoru.

To “nažalost“ nije uvek bilo tako u nedavnoj prošlosti, naveo je italijanski zvaničnik. “Evropa je globalni akter. Želeli bismo da ljudi koji koriste naša pravila za evropsko tržište takođe imaju reciprocitet u načinu na koji ih primenjuju“, naveo je Amandola.

Foto: Youtube screenshot

“Nismo protiv stranih investicija, već protiv grabežljivih stranih investicija“, rekao je prilikom kineskog pokušaja preuzimanja Iveca italijanski ministar za ekonomski razvoj Đankarlo Đorđeti (Giancarlo Giorgetti). Đorđeti je istakao da Italija računa na novac iz evropskih fondova za ekonomski oporavak (oko 200 milijardi evra), koji treba da otvore značajne resurse, a da je zadatak države da spreči da se energija i fondovi odliju stranim investitorima.

Dragijeva vlada sasvim je okrenula Italiju od prokineskog stava, zbog kojeg se 2019. godine priključila velikom kineskom infrastrukturnom projektu “Pojas i put“, uprkos kritikama američkih i evropskih saveznika. Dragijev oštar stav prema Pekingu deo je, kako navode analitičari, njegovih nastojanja da se uskladi sa SAD i ojača transatlantski savez.

  • Zorica S.

    12.5.2021 #1 Author

    Verujem da ce jednog dana doziveti,kontra situaciju!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...