ITALIJA BEŽANJEM OD KINESKIH INVESTICIJA JAČA TRANSATLANTSKE VEZE

Dragijeva vlada računa na evropsku pomoć

EUNovacVesti

22.4.2021 15:45 Autor: Vladimir Jokanović 1

Dragijeva vlada računa na evropsku pomoć Dragijeva vlada računa na evropsku pomoć
Vlada italijanskog premijera Marija Dragija (Mario Draghi) pojačala je napore da zaštiti lokalne kompanije od stranih preuzimanja, posebno iz Kine, računajući na oko 200... Dragijeva vlada računa na evropsku pomoć

Vlada italijanskog premijera Marija Dragija (Mario Draghi) pojačala je napore da zaštiti lokalne kompanije od stranih preuzimanja, posebno iz Kine, računajući na oko 200 milijardi evra, koje treba da se uliju u državnu kasu iz evropskih fondova za oporavak od posledica pandemije.

Italija je zajedno sa Francuskom koordinirala strategiju kako bi ovog meseca delimično smanjila prodaju fabrike kamiona i autobusa Iveco SpA  iz Torina kineskoj kompaniji FAW Group, preneo je Bloomberg. Francuski ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) navodno je tokom nedavne posete Rimu pokrenuo tu temu.

Kada je dogovor sa FAW propao prošlog vikenda, francuski ministar čestitao je italijanskom ministru za ekonomski razvoj Đankarlu Đorđetiju (Giancarlo Giorgetti) navodeći da je tim planom ugrožen industrijski suverenitet i da njih dvojica zajedno rade na zadržavanju industrije u Evropi.

Foto: Pixabay.com

Nemačka, Francuska i Italija preduzele su prošle godine korake da pojačaju svoje mehanizme za blokiranje investicija koje dolaze izvan EU, u periodu kada je pandemija opustošila njihove ekonomije čineći preduzeća neotpornim na ponude iz inostranstva. Evropski paket finansijske pomoći od 750 milijardi evra trebalo bi da pomogne u zaštiti najdragocenije evropske imovine.

Đođeti je ocenio ove nedelje da bi bilo naopako kada bi Evropa svojim resursima omogućila kineskim kompanijama da imaju korist od rasta industrija poput električnih vozila. On je ocenio da bi italijanska i evropska industrija sa “toliko milijardi opredeljenih planom oporavka“ možda trebalo da ubrzaju ponudu. I sama Italija sve dublje tone u državni dug, za koji je Dragi procenio da će dostići 160 odsto BDP u ovoj godini.

Izvor: MMF

Dragijev čvrst stav prema Kini deo je njegovih napora da se politički uskladi sa SAD i ojača transatlantski savez. Pre dve nedelje Dragi je blokirao ponudu kineske kompanije Shenzhen Invenland Holdings Co. za preuzimanje male italijanske kompanije LPE SpA za proizvodnju poluprovodnika. Italija sve više okreće leđa prokineskom stavu zbog kojeg se 2019. pridružila kineskom mega-projektu Pojas i put.

Italijanska vlada trebalo bi do kraja meseca da predstavi Briselu plan oporavka, međutim Rim rizikuje da propusti rok za podnošenje konačne verzije svog plana oporavka do 30. aprila, jer Evropska komisija nije zadovoljna sa nekoliko tačaka dosadašnjih nacrta, prenosi Eureporter.

Izvor: Express

Verovatnije je ipak da će Dragi plan predstaviti sredinom maja, navode neimenovani izvori iz Brisela, podsećajući da je glavna misija aktuelnog šefa italijanske vlade bila da predstavi solidan plan oporavka kako bi se osigurao protok sredstava EU i podstakao rast usporene ekonomije. Novac će biti isplaćivan postepeno u trajanju od šest godina, a prve isplate očekuju se u julu ove godine.  

Prema oceni Centra za američki progres, Dragi je, kao bivši šef Evropske centralne banke umnogome zaslužan za spas evra i potencijalno same Evropske unije i trenutno je najcenjeniji ekonomski lider u Evropi. Dragi bi po odlasku sa scene nemačke kancelarke Angele Merkel mogao postati faktički lider Evrope. On bi se mogao odmaći od nemačke usredsređenosti na štednju u Evropi i zauzeti čvrst stav prema Rusiji i Kini i time unaprediti planove obnove američke ekonomije, zaključuje Centar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...