privatna sredstva u nemačkoj znatno manja nego pre pandemije korona virusa

Allianz o pogrešno usmerenoj štednji

AnalizaEUU fokusu

30.9.2024 10:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Allianz o pogrešno usmerenoj štednji Allianz o pogrešno usmerenoj štednji
Novi izveštaj osiguravajućeg društva Allianz sa sedištem u Minhenu pokazao je da mnogi Nemci propuštaju prilike za prosperitet jer štede na pogrešan način. Naime,... Allianz o pogrešno usmerenoj štednji

Novi izveštaj osiguravajućeg društva Allianz sa sedištem u Minhenu pokazao je da mnogi Nemci propuštaju prilike za prosperitet jer štede na pogrešan način. Naime, svaki stanovnik Nemačke u proseku ima 70.000 evra ušteđevine i nekretnine čija je prosečna vrednost 130.000 evra.

Prema Svetskoj banci, Nemačka je treća ekonomija sveta, dok su njeni stanovnici, prema spomenutom izveštaju, na 15. mestu po bogatstvu.

Ekonomisti Allianza primetili su da su se privatni finansijski izvori značajno povećali u celom svetu tokom prošle godine. Međutim, ta su sredstva u Nemačkoj sada znatno manja nego pre pandemije korona virusa, prenosi Mina pozivajući se na Seebiz.

U izveštaju se navodi da nemačke štediše loše ulažu jer od svoje štednje zarađuju malo novca. Retki su oni koji svojom ušteđevinom kupuju vrednosne papire, poput obveznica ili akcija.

Istraživanje Bundesbanke iz 2021. pokazalo je da građani s niskim primanjima uglavnom štede za kupovinu stambenih nekretnina, iako su one skupe. Međutim, ovaj oblik štednje i štednja u bankama s niskim kamatama smatra se solidnom i sigurnom.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da su akcije još uvek nepopularne. Primetno je da više akcija kupuju oni s višim primanjima. S druge strane, oni s nižim primanjima štednju najviše koriste za iznenadne izdatke.

Jedan od razloga zašto je to tako je loše iskustvo Nemaca s akcijama Deutsche Telekoma. Naime, 1996. godine država, novinari i berze promovisali su kupovinu akcija. Tada su deonice Telekoma prodate građanima i tada su mnogi građani naučili da kupovina jedne akcije ne znači da će ostvariti dobit.

Nedugo zatim Frankfurtska berza podstakla je kupovinu akcija mladih kompanija pred kojima je bila svetla budućnost. No i tada su brojni kupci akcija ostali praznih ruku i razočarani. Mnogima je najprihvatljivije iskoristiti ušteđevinu za kupovinu nekretnina, zbog njihovog rasta vrednosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.