Uvoz porastao nakon pada šest uzastopnih tromesečja

Bilans trgovine robom u Evropskoj uniji u suficitu četvrti kvartal zaredom

EU

27.8.2024 13:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bilans trgovine robom u Evropskoj uniji u suficitu četvrti kvartal zaredom Bilans trgovine robom u Evropskoj uniji u suficitu četvrti kvartal zaredom
Saldo Evropske unije u trgovini robom iznosio je 40,4 milijarde evra u drugom tromesečju 2024. godine, u odnosu na 55,3 milijarde evra u prethodnom... Bilans trgovine robom u Evropskoj uniji u suficitu četvrti kvartal zaredom

Saldo Evropske unije u trgovini robom iznosio je 40,4 milijarde evra u drugom tromesečju 2024. godine, u odnosu na 55,3 milijarde evra u prethodnom kvartalu.

Kao takav, trgovinski bilans je imao suficit četvrti kvartala zaredom, nakon perioda deficita od četvrtog kvartala 2021. do drugog kvartala 2023. godine, prvenstveno zbog visokog deficita za energetsku nadoknadu viškova u drugim kategorijama proizvoda, saopštila je evropska statistička kancelarija Eurostat.

U drugom kvartalu 2024. viškovi su ostvareni u trgovini mašinama i vozilima (56,9 milijardi evra), hemikalijama i srodnim materijalima (59,3 milijarde evra), hrani i piću (13,9 milijardi evra), ostalim industrijskim proizvodima (1,8 milijardi evra) i drugim proizvodima (3,2 milijarde evra).

Nadmašen je deficit energije (-88,4 milijarde evra) i sirovina (-6,3 milijarde evra).

U drugom kvartalu 2024. godine, uvoz robe iz zemalja koje nisu članice EU u Uniju je porastao za 3,4%odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok je izvoz bio gotovo stabilan i porastao je za 0,7 odsto.

Uvoz je porastao nakon pada šest uzastopnih kvartala, dok je nivo izvoza nastavio da raste treći kvartal zaredom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.