neefikasne javne ustanove, bez podsticanja inovativnosti

Birokratija koči nemačke privrednike

EUU fokusu

1.10.2024 15:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Birokratija koči nemačke privrednike Birokratija koči nemačke privrednike
Nemačka privreda se odavno žali na birokratiju. Mada se vlada pomakla ka redukciji papirološkog opterećenja, „opšta slika“ je skoro nepromenjena, ocenio je predsednik Nacionalnog... Birokratija koči nemačke privrednike

Nemačka privreda se odavno žali na birokratiju. Mada se vlada pomakla ka redukciji papirološkog opterećenja, „opšta slika“ je skoro nepromenjena, ocenio je predsednik Nacionalnog saveta za regulatornu kontrolu Luc Gebel (Lutz Goebel).

„Teret birokratije ostaje neverovatan. Nemačka je nadalje komplikovana zemlja, okovana obiljem propisa i procedura”, prenela je njegove reči agencija DPA.

Vlasti propise donose „u dobroj nameri“, nastavio je Luc, „ali na kraju su nas dovele u stanje koje nas košta konkurentnosti, koje koči inovativnost i ograničava efikasnost javne uprave. Stepen frustracije raste, čak primorava firme da zatvore vrata, dok stanovništvo gubi veru da država može pragmatično da reši izazove.”

Savet je nezavisna stručna grupa koja savetuje nemačku vladu. U godišnjem izveštaju, telo je ukazalo da je redukovanje birokratije preraslo u centralnu temu javne rasprave.

Vlada je do sada uspela samo da uspori bujanje birokratije, ali ne i da preokrene trend rasta iz prethodnih godina.

Gebel je ocenio da vlada mora odlučnije da zađe u rezanje birokratskog opterećenja, uz primedbu da je to istovremeno „besplatan program podsticaja privredi.“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.