Preliminarni podaci statističkog zavoda INSEE

Brži rast francuske ekonomije od očekivanog

EU

30.7.2024 09:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

Brži rast francuske ekonomije od očekivanog Brži rast francuske ekonomije od očekivanog
Francuska ekonomija porasla je za 0,3 odsto u drugom kvartalu, nešto više nego što se očekivalo, jer je domaća potražnja blago porasla, a proizvodnja... Brži rast francuske ekonomije od očekivanog

Francuska ekonomija porasla je za 0,3 odsto u drugom kvartalu, nešto više nego što se očekivalo, jer je domaća potražnja blago porasla, a proizvodnja se oporavila, pokazali su u utorak preliminarni podaci statističkog zavoda INSEE.

Ekonomisti u anketi agencije Reuters u proseku su predvideli rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Francuske od 0,2 odsto u drugom kvartalu, prenosi RTE.

Vlada Francuske ranije ove godine bila je kritikovna zbog smanjenja prognoze za rast u 2024. godini sa 1,4 na jedan odsto. Zemlja trenutno pokušava da reši politički zastoj nakon vanrednih parlamentarnih izbora.

Domaća potražnja, isključujući zalihe, vratila se na blagi rast, što je poboljšalo performanse ekonomije. Ukupna proizvodnja robe i usluga porasla je za 0,5 odsto, nakon pada od 0,1 odsto u prethodnom kvartalu, navodi INSEE.

Veći izvoz je takođe pomogao, uprkos tome što je rast tu blago usporio na 0,6 sa 0,7 procenata u prvom kvartalu. Olimpijske igre, koje su trenutno u toku, verovatno će podstaći ovogodišnji rast, saopštio je INSEE ranije ovog meseca.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.