očekuje se "nešto viša stopa inflacije" u narednim mesecima

Bundesbanka predviđa da će nemačka ekonomija ubrzati u drugom kvartalu

EUU fokusu

23.5.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bundesbanka predviđa da će nemačka ekonomija ubrzati u drugom kvartalu Bundesbanka predviđa da će nemačka ekonomija ubrzati u drugom kvartalu
Ekonomski izgledi Nemačke postupno se poboljšavaju, navodi Bundesbanka. Nakon blagog porasta na početku godine, proizvodnja će verovatno ponovno lagano porasti u drugom tromesečju, prema... Bundesbanka predviđa da će nemačka ekonomija ubrzati u drugom kvartalu

Ekonomski izgledi Nemačke postupno se poboljšavaju, navodi Bundesbanka. Nakon blagog porasta na početku godine, proizvodnja će verovatno ponovno lagano porasti u drugom tromesečju, prema navodima centralne banke.

Bundesbanka očekuje pozitivne znakove od pružatelja usluga i privatne potrošnje u drugom kvartalu. Na to upućuju rezultati istraživanja instituta IFO za sektore usluga vezanih uz potrošače maloprodaje i ugostiteljstva, napisali su stručnjaci, prenosi Seebiz.

„Rastući realni raspoloživi prihodi domaćinstava stoga će verovatno imati prednost nad neizvesnošću potrošača”, saopštila je banka. Međutim, prema njenoj proceni, industrijska ekonomija će zasad verovatno ostati “prigušena”.

Prema preliminarnim podacima Saveznog ureda za statistiku, nemačka ekonomija je u prvom tromesečju zabeležila blagi rast od 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Prošle godine je najveća evropska ekonomija skliznula u blagu recesiju s cenovno prilagođenim padom od 0,2 odsto. Izvozno orijentisana nemačka ekonomija osetila je posledice globalnog usporavanja zbog  privremeno visokih cena energenata i brzog rasta kamatnih stopa.

Prema Bundesbanci, stopa inflacije će verovatno ponovno porasti u maju i „mogla bi fluktuirati oko nešto višeg nivoa u narednim mesecima“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.