dramatično poskupljenje i ekonomski zaokret

Cena energije potisnula potrošnju u Nemačkoj

EUU fokusu

2.8.2023 16:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cena energije potisnula potrošnju u Nemačkoj Cena energije potisnula potrošnju u Nemačkoj
Nemačka je u prvom polugodištu ove godine potrošila znatno manje energije nego u prvih šest meseci 2022. Ključni faktor su dramatično poskupljenje i ekonomski... Cena energije potisnula potrošnju u Nemačkoj

Nemačka je u prvom polugodištu ove godine potrošila znatno manje energije nego u prvih šest meseci 2022. Ključni faktor su dramatično poskupljenje i ekonomski zaokret, ocenili su eksperti radne grupe za energetske bilanse.

Prema izveštaju u koji je agencija DPA imala uvid, potrošnja energije od januara do kraja juna bila je na značajnih minus 7,1 odsto u poređenju sa prvim polugodištem prošle godine.

Energija je, doduše, pojeftinila posle prošlogodišnjeg divljanja cena, ali ostaje znatno skuplja nego pre napada Rusije na Ukrajinu. „Cena nadalje podstiče štednju energije, mada je pritisak nešto manji,“ navodi radna grupa. Uz to, energetski intenzivni industrijski sektori – hemijski, metalski, papir i staklo – su osetno redukovali proizvodnju i to je uveliko nadmašilo rast potrošnje za grejanje u hladnim danima.

Prema izvorima, porasla je samo potrošnja energije iz obnovljivih izvora, a i to jedva, za 0,6 odsto. Potrošnja nafte je bila na minus dva, a gasa na minus 10,1 odsto.

Eksperti manju potrošnju gasa pripisuju redukciji industrijske proizvodnje i štednje u domaćinstvima i malim preduzećima.

U još većem padu, od 10,8 i 18 odsto, bila je potrošnja kamenog uglja i lignita. Elektrane su spalile 19 odsto manje tog goriva, što reflektuje njegovu cenu i manju tražnju za strujom, kao i povoljne uslove uvoza iz okolnih zemalja.

Poslednji reaktori nuklearnih elektrana u Nemačkoj su proletos ugašeni, a proizvodnja je u poređenju sa prvim polugodištem 2022. bila manja za 57 odsto.

Nemačka je do kraja juna izvezla 3,1 milijardi kWh električne energije, naspram 17,4 milijardi iz prve polovine prethodne godine.

Radna grupa je naglasila da je zemlja u drugom kvartalu 2023. postala neto uvoznik struje, sa izvozno-uvoznim deficitom od 6,4 milijardi kWh.

„Nemačka je delimično profitirala iz povoljnih opcija proizvodnje u susednim zemljama.“ Pomogli su uslovi za rad hidroelektrana u alpskoj regiji i Skandinaviji, kao i razvoj obnovljivih izvora energije u evropskim zemljama za širu ponudu.

  • HANA

    3.8.2023 #1 Author

    Struja poskupela pa je i potrošnja manja.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    3.8.2023 #2 Author

    Nije samo struja poskupela već i sve ostalo pa je osetan i pad potrošnje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...