Pojeftinjenje u maju svega 0,4 odsto

Cene uvozne robe u Nemačkoj u sporom padu

BiznisEUPoslovanje

30.6.2024 11:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Cene uvozne robe u Nemačkoj u sporom padu Cene uvozne robe u Nemačkoj u sporom padu
Pojeftinjenje robe koju Nemačka uvozi ponovo je usporilo i cene su u maju u odnosu isti mesec prošle godine bile svega 0,4 odsto niže,... Cene uvozne robe u Nemačkoj u sporom padu

Pojeftinjenje robe koju Nemačka uvozi ponovo je usporilo i cene su u maju u odnosu isti mesec prošle godine bile svega 0,4 odsto niže, saopštio je zavod za statistiku.

Analitičari su prognozirali pojeftinjenje na godišnjem nivou od 0,3 odsto. U aprilu je pad cena još bio 1,7 odsto, u martu čak 3,6 odsto, prenosi agencija Dpa.

Pad uvoznih cena usporava već deveti mesec zaredom. Na pojeftinjenje, prema navodima statističara, najviše utiču cene polufabrikata koje su u odnosu na isti mesec prošle godine 2,6 odsto niže.

Cene energenata jedva da su bile povoljnije nego 2023. Zemni gas je značajno pojeftinio za 10,8 odsto. Cena struje je takođe povoljnija, ali se zato za naftu, mineralna ulja i benzin moralo izdvojiti više.

Cene uvozne robe utiču i na potrošačke cene, na osnovu kojih Evropska centralna banka (ECB) kreira monetarnu politiku u zoni evra.

Zbog povremeno izuzetno visoke inflacije, ECB je u nekoliko navrata jako podizala svoju referentnu kamatnu stopu. Međutim, kako je stopa inflacije značajno opala u odnosu na vrhunac od oko 10 odsto, tako je i centralna banka u junu prvi put ponovo smanjila kamatnu stopu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.