Preliminarni rezultati prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj

Desnica dobila najviše glasova, Makronova alijansa poražena

EU

30.6.2024 21:45 Autor: Vladimir Jokanović 4

Desnica dobila najviše glasova, Makronova alijansa poražena Desnica dobila najviše glasova, Makronova alijansa poražena
Stranka Nacionalno okupljanje čiji je osnivač Marin Le Pen (Marine Le Pen) a zvanični lider Žordan Bardela (Jordan Bardella) ostvarila je najbolji rezultat u... Desnica dobila najviše glasova, Makronova alijansa poražena

Stranka Nacionalno okupljanje čiji je osnivač Marin Le Pen (Marine Le Pen) a zvanični lider Žordan Bardela (Jordan Bardella) ostvarila je najbolji rezultat u prvom krugu prevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj, prema preliminarnim rezultatima na bazi projekcija.

Ipsos institut saopštio je neposredno po zatvaranju birališta da je Nacionalno okupljanje osvojilo oko 34 odsto glasova, dok je centristički savez „Zajedno“ predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) pretrpeo poraz i završio na trećem mestu sa 20,3 odsto glasova. Levičarska alijansa je druga sa 28,1 odsto glasova, prenosi Politico.

Projekcije pokazuju da će stranka na čijem čelu je faktički Le Pen dobiti između 230 i 280 mesta u skupštini od 577 poslanika, levičarska alijansa između 125 i 165 mesta, dok će Makronova koalicija dobiti između 70 i 100 mesta.

Međutim, projekcije broja mesta su u ovom trenutku spekulativne i zavise od političkih odluka koje će biti donete u narednim danima, pre drugog kruga glasanja 7. jula.

Sam Makron će ostati na vlasti do kraja svog mandata 2027. godine, bez obzira na to kakav će biti ishod ovih izbora. On je pozvao „demokratske i republikanske“ snage da se ujedine protiv stranke Nacionalno okupljanje pred drugi krug.

Ako Nacionalno okupljanje ipak bude osvojilo parlamentarnu većinu, očekuje se da Makron imenuje Bardelu za premijera u sistemu podele vlasti poznatom kao „kohabitacija“.

Francuski predsednik šokirao je naciju i međunarodne saveznike kada je raspisao izbore samo nekoliko nedelja pre Olimpijskih igara, nakon teškog poraza na izborima za Evropski parlament u junu.

To je bio rizičan potez osmišljen da zaustavi napredovanje krajnje desnice primoravajući francuske glasače da izaberu novi parlament. Na osnovu ranih projekcija, izgleda da je njegov rizik propao.

Izlaznost na parlamentarnim izborima bila je mnogo veća nego tokom prethodnih izbora, sa 59,5 odsto u 17 sati po pariskom vremenu, prema podacima francuskog ministarstva unutrašnjih poslova. To je najveća izlaznost u poslednjih nekoliko decenija

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.