prijave do 15. maja

EK raspisala prvi tender za zajedničku kupovinu gasa

EU

10.5.2023 14:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EK raspisala prvi tender za zajedničku kupovinu gasa EK raspisala prvi tender za zajedničku kupovinu gasa
Kao što je ranije najavljeno, Evropska komisija je u sredu raspisala prvi tender za zajedničku kupovinu gasa. U obraćanju novinarima, Maroš Šefčovič (Maros Sefcovic),... EK raspisala prvi tender za zajedničku kupovinu gasa

Kao što je ranije najavljeno, Evropska komisija je u sredu raspisala prvi tender za zajedničku kupovinu gasa.

U obraćanju novinarima, Maroš Šefčovič (Maros Sefcovic), potpredsednik Evropske komisije, nazvao je lansiranje „istorijskom prekretnicom“ jer je ovo „prvi put“ da Evropska unija koristi svoj „kolektivni ekonomski uticaj da poveća energetsku bezbednost i da se izbori sa visokim cenama gasa”.

On je objasnio da je 77 evropskih kompanija podnelo zahteve za ukupan obim od 11,6 milijardi kubnih metara gasa, koji se sastoji od potražnje za 2,8 milijardi kubnih metara tečnog prirodnog gasa (LNG) i 9,6 milijardi kubnih metara iz gasovoda.

„Pouzdani međunarodni dobavljači“ mogu da se prijave na tender do 15. maja za isporuku gasa od juna 2023. do maja 2024. godine, dodao je Šefčovič.

Osnovan u decembru prošle godine, AggregateEU je novo zajedničko energetsko tržište bloka koje ima za cilj da akumulira potražnju i obezbedi nove dobavljače za EU ​​kako bi se smanjila zavisnost od ruskog gasa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...