idući sastanak ecb 16. i 17. oktobra

Ekonomija evrozone slabija od očekivanja

EUU fokusu

8.10.2024 10:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ekonomija evrozone slabija od očekivanja Ekonomija evrozone slabija od očekivanja
Ekonomija evrozone slabija je od očekivanja i Evropska centralna banka (ECB) mora da proceni posredni učinak na potrošačke cene na sastanku naredne nedelje, saopštio... Ekonomija evrozone slabija od očekivanja

Ekonomija evrozone slabija je od očekivanja i Evropska centralna banka (ECB) mora da proceni posredni učinak na potrošačke cene na sastanku naredne nedelje, saopštio je član Izvršnog odbora ECB Frank Elderson.

„Najnovija statistika pokazuje da se rizici nižeg ekonomskog rasta već materijalizuju“, rekao je Elderson u intervjuu za slovenački list Delo, prenosi Mina.

On je dodao da će ECB morati pažljivo da proceni hoće li to imati ikakvih implikacija na njene prognoze inflacije.

Elderson, koji retko javno komentariše monetarnu politiku, rekao je da zvaničnici dolaze „otvorenog uma“ na sastanak od 16. do 17. oktobra i da se veseli „vrlo iskrenoj i otvorenoj raspravi“.

Očekuje se da će ECB na sastanku u Sloveniji po treći put ove godine sniziti troškove zaduživanja.

Kreatori monetarne politike postali su više zabrinuti zbog ekonomskih podataka koji su blaži od očekivanih — posebno zbog rizika od iznenadnog pogoršanja na tržištu rada.

Istovremeno, rast cena usporava se brže nego što se predviđalo. U septembru je pao ispod cilja od dva odsto, prvi put od 2021. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.