energija za potrošače znatno pojeftinila

Ekonomisti očekuju skori pad inflacije na ispod dva odsto u Nemačkoj

EUU fokusu

29.8.2024 12:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ekonomisti očekuju skori pad inflacije na ispod dva odsto u Nemačkoj Ekonomisti očekuju skori pad inflacije na ispod dva odsto u Nemačkoj
Inflacija je u poslednje dve godine poharala Nemačku, ali sada mesecima popušta, doduše uz povremene trzaje. Koliko je taj trend zapravo stabilan? Ekonomisti uticajnog... Ekonomisti očekuju skori pad inflacije na ispod dva odsto u Nemačkoj

Inflacija je u poslednje dve godine poharala Nemačku, ali sada mesecima popušta, doduše uz povremene trzaje. Koliko je taj trend zapravo stabilan?

Ekonomisti uticajnog Instituta za ekonomska istraživanja IFO očekuju da će inflacija u dogledno vreme splasnuti na manje od dva odsto, prenosi DPA.

„Sve u svemu, stopa inflacije bi narednih meseci trebalo da spadne ispod praga od dva odsto, cilj je Evropske centralne banke (ECB)“, kaže ekonomista IFO-a Timo Volmershojzer (Timo Wollmershäuser).

On je ukazao kako je „pre svega, energija za potrošače znatno pojeftinila od prethodne godine“.

IFO je objavio novo izdanje indeksa očekivanja u politici cena nemačkih preduzeća. Istraživanje ukazuje da je u avgustu manje preduzeća planiralo da podigne cenu svojih proizvoda i usluga, pa je indeks pao sa 17,6 na 16,3 poena.

Tome su posebno doprineli industrija i uslužne delatnosti povezane sa privredom. Nasuprot tome, u potrošačkim sektorima i građevinarstvu poskupljenje planiralo je nešto više firmi nego prethodnog meseca.

Nemački zavod za statistiku objaviće preliminarnu procenu stope inflacije u avgustu, a ta procena obično se podudara sa kasnijom konačno utvrđenim brojevima.

Kontinuirano povlačenje inflacije u Nemačkoj prekinuto je u julu, skokom međugodišnje stope poskupljenja na 2,3 odsto, posle 2,2 u junu i 2,4 odsto u maju.

  • JANA

    1.9.2024 #1 Author

    Svakim danom sve bolje vesti o njihovom trzistu, demantovali su me da ce se brzo oporaviti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.