Rusija i dalje na drugom mestu dobavljača gasa za EU

EU po prvi put od 2022. godine uvezla više gasa iz Rusije nego iz SAD

EU

2.9.2024 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU po prvi put od 2022. godine uvezla više gasa iz Rusije nego iz SAD EU po prvi put od 2022. godine uvezla više gasa iz Rusije nego iz SAD
Zemlje Evropske unije uvezle su više prirodnog gasa iz Rusije nego iz Sjedinjenih Država tokom drugog kvartala, prvi put u skoro dve godine, pokazalo... EU po prvi put od 2022. godine uvezla više gasa iz Rusije nego iz SAD

Zemlje Evropske unije uvezle su više prirodnog gasa iz Rusije nego iz Sjedinjenih Država tokom drugog kvartala, prvi put u skoro dve godine, pokazalo je novo istraživanje tržišta energije organizacije Bruegel.

Evropska unija je od aprila do juna kupila više od 12,7 milijardi kubnih metara od Rusije i 12,3 milijarde od SAD – a u poređenju sa prvim kvartalom 2024. godine, isporuke iz Rusije su neznatno opale, dok su one iz SAD znatno pale, pokazalo je istraživanje koje je preneo SeeBiz.

Norveška je i dalje najveći snabdevač EU gasom sa 23,9 kubnih metara u drugom kvartalu.

Rusija je tu poziciju držala do invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, nakon čega su mnoge zemlje EU smanjile ruski uvoz.

Prema statistici nemačke vlade, ta zemlja više ne kupuje gas od Rusije. Međutim, širom EU, Rusija se popela na drugo mesto na listi dobavljača, odmah ispred SAD. Zemlje odredišta nisu bile jasne iz podataka.

U nedeljnom izdanju nemačkog lista Welt, Norbert Retgen, stručnjak za spoljne poslove nemačke konzervativne opozicione stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), pozvao je na zabranu uvoza ruskog gasa širom EU.

„Evropljani podržavaju Ukrajinu sa milijardama i istovremeno uplaćuju milijarde u Putinova ratna sanduka – to nije ni odgovorno, ni racionalno, ni kredibilno“, rekao je Retgen.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.