Maksimalne cene do 40 evra

Gas ove zime neće biti jeftiniji od 27 evra po megavat-satu

EU

30.7.2024 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Gas ove zime neće biti jeftiniji od 27 evra po megavat-satu Gas ove zime neće biti jeftiniji od 27 evra po megavat-satu
Cene gasa u Evropi će ove zime verovatno biti u rasponu od 27 do 40 evra po megavat-satu – i dalje više od nivoa... Gas ove zime neće biti jeftiniji od 27 evra po megavat-satu

Cene gasa u Evropi će ove zime verovatno biti u rasponu od 27 do 40 evra po megavat-satu – i dalje više od nivoa pre sukoba u Ukrajini – zbog sezonske potražnje.

Izvršni direktor kompanije ENI Klaudio Deskalci (Claudio Descalzi) kaže da ove zime cene neće preći maksimum od 40 evra po megavat-satu, iako je malo verovatno da će dostići te nivoe.

Takođe, on je rekao da cene neće ni pasti ispod 27-28 evra po megavat-satu, piše Seebiz.

“Malo je verovatno da će tržište videti niske cene kao pre 2022. godine. Nedostaje oko 150-160 milijardi kubnih metara ruskog gasa i ne možemo se pretvarati da se to nije dogodilo – jeste“, rekao je on, misleći na zatvaranje većine ruskih gasovoda ka Evropi.

„Nismo završili sa pronalaženjem alternative ruskom gasu, moramo to da završimo sledeće zime“, istakao je Deskalci, napominjući da „i dalje postoji problem ravnoteže“ između ponude i potražnje usred povećane tražnje u Aziji.

Rusija je bila najveći pojedinačni snabdevač EU gasom – obezbeđujući oko 155 milijardi kubnih metara godišnje – pre 2022. godine, nakon čega je EU postavila cilj da se oslobodi ruskih fosilnih goriva do 2027.

Prema procenama Montela, isporuke ruskog gasa i LNG u Evropu će 2023. godine pasti za 43 odsto na nešto manje od 50 milijardi kubnih metara. Ipak, Evropa je imala „dobre rezerve“, kao i dodatne zalihe iz severne Afrike, rekao je Deskalci.

Alžir postaje prvi snabdevač Italiji, a za sada još uvek stiže američki gas, tako da sve nadoknađuje, dodao je on. U međuvremenu, evropska skladišta su popunjena na sličnom nivou kao prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.