bugarska i rumunija nisu dobile "zeleno svetlo"

Hrvatska od 1. januara postaje punopravna članica Šengena

EU

8.12.2022 14:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatska od 1. januara postaje punopravna članica Šengena Hrvatska od 1. januara postaje punopravna članica Šengena
Ministri unutrašnjih poslova država članica Evropske unije i šengenskog prostora doneli su u četvrtak odluku da Hrvatska od 1. januara 2023. godine postane punopravna... Hrvatska od 1. januara postaje punopravna članica Šengena

Ministri unutrašnjih poslova država članica Evropske unije i šengenskog prostora doneli su u četvrtak odluku da Hrvatska od 1. januara 2023. godine postane punopravna članica Šengena.

Za ovu odluku je bila neophodna saglasnost svih zemalja EU koje su članice Šengena, dok četiri spoljne članice koje su van EU o tome ne odlučuju, prenose hrvatski mediji.

Za Bugarsku i Rumuniju nije bilo konsenzusa da postanu članice Šengena, i kako mediji prenose, blokirane su zbog „nedovoljne spremnosti“.

Hrvatska tako postaje 27. članica šengenskog prostora i za manje od mesec dana, od 1. januara 2023. godine ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prelazima, a na proleće, 26. marta u avio-saobraćaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...