HRVATSKI MINIMALAC OKO EVROPSKOG PROSEKA Najniža plata najmanje 462 evra

EURegionVesti

5.6.2020 13:41 Autor: Julijana Vincan 0

HRVATSKI MINIMALAC OKO EVROPSKOG PROSEKA Najniža plata najmanje 462 evra HRVATSKI MINIMALAC OKO EVROPSKOG PROSEKA Najniža plata najmanje 462 evra
Za puno radno vreme niko u Hrvatskoj ne bi smeo da zarađuje manje od 4.425 kuna (oko 584 evra) bruto, proizlazi iz inicijative Evropske... HRVATSKI MINIMALAC OKO EVROPSKOG PROSEKA Najniža plata najmanje 462 evra

Za puno radno vreme niko u Hrvatskoj ne bi smeo da zarađuje manje od 4.425 kuna (oko 584 evra) bruto, proizlazi iz inicijative Evropske komisije o osiguranju pravedne minimalne plate za sve radnike u Evropskoj uniji, objavio je zagrebački „Večernji list“.

Evropska komisija pokrenula je drugu fazu savetovanja sa evropskim sindikatima i udruženjima poslodavaca o tome kako osigurati pravedne minimalne plate za sve radnike u EU. Minimalac se ove godine kreće od najnižih 312 evra bruto u Bugarskoj do sedam puta više, odnosno 2.142 evra, u najbogatijem Luksemburgu. Iznos minimalne plate propisan je zakonom u 21 državi članici, među kojima je i Hrvatska, gde je minimalac 546 evra bruto, a u šest članica ugovoren je kolektivnim ugovorima.

Evropski sindikati već su zahtevali da minimalac ne sme da bude ispod 60 odsto srednje plate u državi, s tim da bi bilo idealno kada bi se povećao na 60 posto prosečne plate.

Hrvatski bruto minimalac prema tome, kako piše list, bi bio 363 kune veći od sadašnjih 4.062 kune bruto, a kad je o neto iznosu reč, razlika bi bila oko 250 kuna, pa bi najlošije plaćeni radnici umesto 3.250 kuna zarađivali oko 3.500 kuna (462 evra).

Foto: Printscreen youtube

EU najavljuje da će osigurati okvir za određivanje zakonski propisanih minimalnih plata i njihovo redovno ažuriranje u skladu s jasnim i stabilnim kriterijima. Stoga Komisija razmatra i zakonodavne i nezakonodavne instrumente, tj. direktivu u području radnih uslova i preporuku Veća.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...