IMENOVAN NOVI PREMIJER FRANCUSKE Kasteks umesto Filipa koji je podneo ostavku

EUVesti

3.7.2020 15:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

IMENOVAN NOVI PREMIJER FRANCUSKE Kasteks umesto Filipa koji je podneo ostavku IMENOVAN NOVI PREMIJER FRANCUSKE Kasteks umesto Filipa koji je podneo ostavku
Jelisejska palata imenovala je u petak Žana Kasteksa (Jean Castex) za novog premijera Francuske, koji bi na tom mestu trebalo da zameni Eduar Filipa... IMENOVAN NOVI PREMIJER FRANCUSKE Kasteks umesto Filipa koji je podneo ostavku

Jelisejska palata imenovala je u petak Žana Kasteksa (Jean Castex) za novog premijera Francuske, koji bi na tom mestu trebalo da zameni Eduar Filipa (Edouard Philipp) nakon što je ovaj ranije u petak podneo ostavku na položaj predsednika vlade.

Budući francuski premijer Kasteks (55) obavljao je funkciju koordinatora strategije za ublažavanje epidemioloških mera preduzetih zbog epidemije korona virusa u Francuskoj, a istovremeno je i gradonačelnik Prada, gradića blizu granice sa Španijom.

Dosadašnji premijer Filip podneo je ostavku, a u prvom trenutku taj čin dovoden je u vezu sa najavom francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da priprema rekonstrukciju vlade koja bi se fokusirala na postpandemijski oporavak, kako je preneo CNBC. Nakon imenovanja Kasteksa, za kojeg Sky News navodi da je političar „relativno niskog profila“, u prvi plan ističe se razlog veće popularnosti Filipa, od one koju uživa Makron.  

Prema istraživanjima javnog mnenja u junu, Filip je bio popularniji političar od Makrona sa oko 50 odsto ispitanika koji su pohvalili njegov rad, dok je podrška Makronu iskazalo 38 odsto ispitanih. U Francuskoj predsednik imenuje premijera koji onda okuplja vladu. Filip je pre nekoliko dana ponovo pobedio na izborima za gradonačelnika Avra.

Foto: Tanjug/AP

Eduar Filip (49) bio je na položaju premijera Francuske od 15. maja 2017. godine. Po profesiji je pravnik, advokat, dugogodišnji član Unije narodnog pokreta, koja je kasnije postala stranka Republikanaca. Anonomni, upućeni krugovi u palati Matinjon tvrde da Filip ima ambicije da se kandiduje na sledećim predsedničkim izborima, prenosi Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...