Rast cena uoči odluke ECB o kamatnim stopama

Inflacija u evrozoni porasla u maju na 2,6 odsto

EU

31.5.2024 15:56 Autor: Vladimir Jokanović 5

Inflacija u evrozoni porasla u maju na 2,6 odsto Inflacija u evrozoni porasla u maju na 2,6 odsto
Očekuje se da će godišnja inflacija u evrozoni iznositi 2,6 procenata u maju 2024. godine, što je porast u odnosu na 2,4 procenta u... Inflacija u evrozoni porasla u maju na 2,6 odsto

Očekuje se da će godišnja inflacija u evrozoni iznositi 2,6 procenata u maju 2024. godine, što je porast u odnosu na 2,4 procenta u aprilu, prema preliminarnim procenama Eurostata, statističkog zavoda Evropske unije.

Gledajući glavne komponente inflacije u evrozoni, očekuje se da će usluge imati najvišu godišnju stopu u maju od 4,1 odsto u poređenju sa 3,7 odsto u aprilu, a zatim hrana, alkohol i duvan sa stopom od 2,6 odsto u poređenju sa 2,8 odsto u aprilu.

Ekonomisti su u svojim prognozama naveli da očekuju ukupni rast inflacije na 2,5 odsto u maju. Neenergetska industrijska dobra imala su stopu inflacije od 0,8 odsto u maju, u poređenju sa 0,9 procenata u aprilu, dok je energija zabeležila rast inflacije od 0,3 odsto u poređenju sa negativnih -0,6 odsto u aprilu.

Inflacija u evrozoni porasla je prvi put ove godine što je zabrinjavajući znak za investitore koji se nadaju da će ECB ove godine agresivno smanjiti kamatne stope. Osnovna inflacija, koja isključuje cene hrane i energije ubrzala se sa 2,7 odsto na 2,9 odsto.

Do ovog meseca, inflacija u evrozoni je lagano klizila prema cilju ECB od dva odsto tokom cele godine, omogućavajući kreatorima politike da jasno signaliziraju da očekuju da će početi da smanjuju referentnu stopu sa rekordnih četiri odsto sledeće nedelje.

  • SUNCE

    31.5.2024 #1 Author

    Eto im ponovo eazloga da ne smanjiju kamatne stope.

    Odgovori

  • SUNCE

    31.5.2024 #2 Author

    Imaju opravdanje da odloze smanjenje kamatnih stopa.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    31.5.2024 #3 Author

    Sistematski sve rade da se odlozi smanjenje kamatnih stopa…

    Odgovori

  • LENA

    31.5.2024 #4 Author

    Inflacija u evrozoni porasla na 2,6%, što je iznad očekivanja i može uticati na odluke ECB o kamatnim stopama.

    Odgovori

  • LENA

    1.6.2024 #5 Author

    Ovaj rast, posebno u uslugama, hrani i alkoholu, ukazuje na potrebu za pažljivim praćenjem monetarne politike u narednim mesecima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.