Usporavanje rasta cena u drugoj najvećoj ekonomiji evrozone

Inflacija u Francuskoj najniža od jula 2021. godine

EUVesti

30.8.2024 10:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u Francuskoj najniža od jula 2021. godine Inflacija u Francuskoj najniža od jula 2021. godine
Francuska potrošačka inflacija usporila je u avgustu u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom zbog nižih cena naftnih derivata i troškova električne energije, pokazali su... Inflacija u Francuskoj najniža od jula 2021. godine

Francuska potrošačka inflacija usporila je u avgustu u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom zbog nižih cena naftnih derivata i troškova električne energije, pokazali su u petak preliminarni podaci statističke agencije INSEE.

Harmonizovana inflacija u Francuskoj, koja omogućava poređenja sa drugim zemljama evrozone, porasla je za 2,2 odsto na godišnjem nivou u avgustu, u poređenju sa 2,7 odsto pre godinu dana, dok su ekonomisti koje je anketirao Reuters u proseku očekivali rast od 2,1 procenat.

Tokom godine, cene električne energije su pale zbog baznog efekta, dok su cene usluga porasle, posebno u sektoru smeštaja i transporta, navodi INSEE. Cene hrane, industrijskih proizvoda i duvana porasle su istim tempom kao i prethodnog meseca.


Indeks potrošačkih cena (CPI), inflacija izračunata prema francuskim standardima, porastao je za 1,9 procenata u dvanaest meseci do avgusta, u poređenju sa revidiranom brojkom od 2,3 procenta u julu.

Francuska inflacija opala je na najniži nivo od jula 2021. godine, što podržava argument da Evropska centralna banka (ECB) treba da nastavi da snižava kamatne stope nakon sličnih usporavanja u Nemačkoj i Španiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.