Rast cena na godišnjem nivou u martu 10,7 odsto

Inflacija u Hrvatskoj usporila rast četvrti mesec zaredom

EU

18.4.2023 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u Hrvatskoj usporila rast četvrti mesec zaredom Inflacija u Hrvatskoj usporila rast četvrti mesec zaredom
Infacija u Hrvatskoj u martu je porasla 10,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što znači da je oslabila četvrti mesec zaredom,... Inflacija u Hrvatskoj usporila rast četvrti mesec zaredom

Infacija u Hrvatskoj u martu je porasla 10,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što znači da je oslabila četvrti mesec zaredom, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedeljak, objavio je portal SeeBiz.

Cene dobara i usluga za ličnu potrošnju, merene indeksom potrošačkih cena, u martu su u odnosu na prethodni mesec porasle za 0,9 odsto.

Stopa inflacije na godišnjem nivou smanjila se četvrti mesec zaredom, nakon što je u novembru prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 odsto. U decembru je rast cena usporio na 13,1 odsto, u januaru je inflacija iznosila 12,7 odsto, a u februaru 12 odsto.

Najveći porast potrošačkih cena u prosjeku je ostvaren u kategorijama restorana i hotela, kao i hrane i bezalkoholnih pića, u svakoj za 17,4 odsto.

U kategoriji stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva rast je iznosio 14,1 odsto.

Najsporije su rasle cene prevoza, i to 0,3 odsto, kao i cene u kategoriji komunikacija (1,2 odsto) i u obrazovanju (2,4 odsto).

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), na godišnjem nivou, rast cena je u komponentama hrana, piće i duvan iznosio 15,4 odsto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije poskupeli su 9,7 odsto, usluge 8,2 odsto a energiji, 7,4 odsto, saopštio je DZS, a preneo SeeBiz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.