Očekivani rast cena u najvećoj ekonomiji evrozone

Inflacija u Nemačkoj u decembru porasla na 3,8 odsto

EU

5.1.2024 08:55 Autor: Vladimir Jokanović 1

Inflacija u Nemačkoj u decembru porasla na 3,8 odsto Inflacija u Nemačkoj u decembru porasla na 3,8 odsto
Nemačka inflacija porasla je u decembru zbog baznih efekata, privremeno prekidajući opadajući trend posle nekoliko meseci i verovatno pružajući Evropskoj centralnoj banci argument u... Inflacija u Nemačkoj u decembru porasla na 3,8 odsto

Nemačka inflacija porasla je u decembru zbog baznih efekata, privremeno prekidajući opadajući trend posle nekoliko meseci i verovatno pružajući Evropskoj centralnoj banci argument u korist održavanja kamatnih stopa stabilnim neko vreme.

Inflacija, usklađena u poređenju sa drugim zemljama Evropske unije, porasla je u decembru na 3,8 odsto na godišnjem nivou, saopštio je savezni zavod za statistiku. To je bilo u skladu sa očekivanjima analitičara, nakon 3,2 odsto u novembru, prenosi Reuters.

Analitičari ING banke ocenjuju da je za ECB ponovno ubrzanje inflacije u Nemačkoj razlog da ojača stav da ne žuri sa odlukama o smanjenju kamatnih stopa, predviđajući da će do njihovog prvog smanjenja doći u junu.

Ekonomisti obraćaju veliku pažnju na nemačke podatke o inflaciji, jer Nemačka obično objavljuje svoje brojke dan pre objavljivanja podataka o inflaciji u evrozoni.

Očekuje se da će inflacija u evrozoni, čiji podaci treba da budu objavljeni 5. januara, porasti na tri odsto u decembru sa 2,4 procenta u novembru. Porast nemačke inflacije odražava uticaj mera energetske olakšice za gas i daljinsko grejanje prošlog decembra, saopštila je kancelarija za statistiku.

Bazna inflacija, koja isključuje promenljive cene hrane i energije opala je na 3,5 odsto u decembru sa 3,8 odsto u novembru. Budući da bazna inflacija nastavlja da opada, to ne bi trebalo da utiče na očekivanja investitora da ECB počne da smanjuje kamatne stope u narednim mesecima, ocenju stručnjaci Capital Economics-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...