najnovije istraživanje evropske centralne banke

Inflatorna očekivanja potrošača u evrozoni ostaju nepromenjena treći mesec zaredom

EU

23.8.2024 17:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflatorna očekivanja potrošača u evrozoni ostaju nepromenjena treći mesec zaredom Inflatorna očekivanja potrošača u evrozoni ostaju nepromenjena treći mesec zaredom
Inflatorna očekivanja potrošača evrozone za period od narednih godinu dana ostala su na istom nivou treći mesec zaredom, prema najnovijem istraživanju o očekivanjima potrošača... Inflatorna očekivanja potrošača u evrozoni ostaju nepromenjena treći mesec zaredom

Inflatorna očekivanja potrošača evrozone za period od narednih godinu dana ostala su na istom nivou treći mesec zaredom, prema najnovijem istraživanju o očekivanjima potrošača Evropske centralne banke (ECB) objavljenom u petak.

„Srednja očekivanja inflacije za narednih 12 meseci ostala su nepromenjena na 2,8 odsto treći mesec zaredom, nakon što su u maju pala na najniži nivo od septembra 2021. godine“, saopštila je ECB prenosi Anadolu Agency.

Međutim, srednja očekivanja za inflaciju za tri godine unapred zabeležila su blagi rast i porasla su za 0,1 procentni poen na 2,4 odsto u julu.

Percepcija inflacije u poslednjih 12 meseci smanjena je na 4,1 odsto u julu. Istovremeno, procenat potrošača koji su izjavili da su se prijavili za kredit u poslednja tri meseca porastao je sa 16,8 odsto u aprilu na 17,2 odsto u julu.

Što se tiče prihoda i potrošnje, očekivanja za rast nominalnih prihoda su u julu pala na 1,1 odsto, dok su očekivanja rasta nominalnih rashoda blago opala na 3,2 procenat. Percepcija rasta rashoda u poslednjih 12 meseci porasla je na 5,4 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.