U prvom tromesečju ove godine

Javni dug evrozone 88,7 odsto BDP-a

EU

23.7.2024 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Javni dug evrozone 88,7 odsto BDP-a Javni dug evrozone 88,7 odsto BDP-a
Javni dug evrozone je porastao sa 88,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu, na 88,7 odsto u prvom tromesečju ove godine,... Javni dug evrozone 88,7 odsto BDP-a

Javni dug evrozone je porastao sa 88,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu, na 88,7 odsto u prvom tromesečju ove godine, objavio je Eurostat.

Nešto pozitivnija vest je da se deficit evrozone smanjio sa četiri odsto BDP-a u četvrtom kvartalu prošle godine, na 3,2 odsto u prvom ovogodišnjem kvartalu, prenosi Mina.

Javni dug Evropske unije (EU) je u pomenutom periodu, takođe, porastao i to sa 81,5 na 82 odsto BDP-a.

Grčka je i dalje najzaduženija zemlja u evrozoni, sa ukupnim dugom od skoro 160 odsto BDP-a, ali to je i zemlja koja ga najbrže otplaćuje, sa smanjenjem od 2,1 odsto u poređenju sa četvrtim kvartalom prošle godine.

Na drugom mestu je Italija, sa dugom od 138 odsto BDP-a, dok je treće mesto zauzela Francuska, čiji dug iznosi 111 odsto BDP-a.

Značajan kvartalni rast javnog duga je zabeležen u Belgiji i iznosi 3,1 odsto.

U Francuskoj, zemlji koju političari pomno prate zbog trenutnog perioda političke nestabilnosti, javni dug je porastao na kvartalnom nivou 0,9 odsto.

  • KIMCHI

    23.7.2024 #1 Author

    Deficit je smanjen, to je dobra vest

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.