Najveći pad obima trgovine u Austriji

Maloprodaja u Evropskoj uniji smanjena za skoro dva odsto

EU

6.12.2022 13:29 Autor: Julijana Vincan 2

Maloprodaja u Evropskoj uniji smanjena za skoro dva odsto Maloprodaja u Evropskoj uniji smanjena za skoro dva odsto
U oktobru je obim trgovine na malo smanjen za 1,8 odsto u evrozoni i za 1,7 procenata u Evropskoj uniji, u poređenju sa septembrom,... Maloprodaja u Evropskoj uniji smanjena za skoro dva odsto

U oktobru je obim trgovine na malo smanjen za 1,8 odsto u evrozoni i za 1,7 procenata u Evropskoj uniji, u poređenju sa septembrom, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat). Podsetimo, u septembru je obim trgovine na malo porastao za 0,8 odsto i u evrozoni i na nivou cele EU.

U izveštaju se navodi da je u oktobru, u odnosu na isti mesec 2021. godine, indeks maloprodaje smanjen za 2,7 procenata u evrozoni i 2,4 odsto u EU.

U evrozoni je u oktobru, u poređenju sa septembrom, smanjen obim trgovine na malo neprehrambenim proizvodima za 2,1 procenat, isto koliko i u celoj EU. Za hranu, piće i duvan obim maloprodaje smanjen je za 1,5 odsto u evrozoni, a u EU za 1,3 procenta, dok je za automobilska goriva porastao za 0,3 procenta u obe oblasti.

Najveći mesečni pad ukupnog obima trgovine na malo među državama članicama imala je Austrija (-4,6 odsto). Slede Hrvatska, koja je imala pad od četiri odsto, i Belgija sa smanjenjem od -3,3 procenta.

Povećanje obima maloprodaje zabeleženo je u Luksemburgu za 2,6 odsto, a rast od po 0,5 procenata imali su Kipar, Malta i Portugal, dok je u Španiji reč o uvećanju od 0,4 odsto.

Godišnje poređenje po sektoru maloprodaje i po državama članicama

U oktobru je, u odnosu na isti mesec prošle godine, obim trgovine na malo za hranu, piće i duvan u evrozoni smanjen za 3,9 procenata, a u čitavoj EU za 3,6 odsto. Za neprehrambene proizvode je smanjenje obima maloprodaje i u EU i u evrozoni iznosilo 2,6 procenata.

Kada je reč o automobilskim gorivima, obim maloprodaje porastao je za 2,5 odsto, a u EU za 3,3 procenta.

Među državama članicama, najveći godišnji pad ukupnog obima trgovine na malo, registrovan je u Danskoj (-9,5 odsto), Švedskoj (-6,4 procenta) i Belgiji (-5,7 odsto). Najveći porast obima maloprodaje imale su Slovenija (+8,5 procenata), Malta (+7,2 odsto) i Letonija (+5,7 procenata).

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji

U oktobru je promet robe u trgovini na malo u Srbiji, u odnosu na isti mesec prethodne godine, bio veći u tekućim cenama za 23,8 odsto, a u stalnim cenama za pet procenata, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Ukoliko se uporede prvih deset meseci sa istim periodom 2021. godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 22,9 odsto, a u stalnim cenama za 7,1 procenat.

  • Jovana

    6.12.2022 #1 Author

    Bas za cudjenje…

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.12.2022 #2 Author

    Kolika je inflacija u svim zemlja,pad je sasvim ocekivan…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...