devet zemalja sa evropskog juga podstiču novu energetsku proizvodnju

Mediteran kao čvorište za proizvodnju zelene energije

EUU fokusu

24.9.2024 10:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mediteran kao čvorište za proizvodnju zelene energije Mediteran kao čvorište za proizvodnju zelene energije
Zvaničnici devet zemalja članica Evropske unije sa juga Evrope saopštili su da žele da pretvore region Mediterana u čvorište za proizvodnju ekološke zelene energije.... Mediteran kao čvorište za proizvodnju zelene energije

Zvaničnici devet zemalja članica Evropske unije sa juga Evrope saopštili su da žele da pretvore region Mediterana u čvorište za proizvodnju ekološke zelene energije.

Ministri energetike Kipra, Slovenije i Malte, hrvatski ministar ekonomije, kao i zvaničnici Grčke, Italije, Francuske, Portugalije i Španije rekli su u zajedničkom saopštenju da rade na pokretanju kolektivnih prekograničnih projekata obnovljive energije u regionu, bez birokratskih prepreka koje bi potencijalno mogle da odbiju investitore, prenosi Mina.

Oni su pozvali Evropsku komisiju da pokrene novu studiju o potencijalu obnovljive energije u regionu Mediterana i predloži konkretne mere za podršku novim projektima zelene energije.

Generalni direktor Agencije za energetiku Španije, Đoan Grozar, rekao je da mediteranske zemlje mogu i moraju biti na čelu energetske tranzicije, jer su najranjivije na klimatske promene.

Ambasador Grčke na Kipru, Joanis Papameletiu, naveo je da Egejsko more ima veliki potencijal za korištenje energije vjetra i dodao da postoji veliki prostor za saradnju i razmenu najboljih praksi.

Ključni izazov za korištenje objekata za proizvodnju energije vetra i sunca na moru je njihovo uključivanje u postojeće kopnene električne mreže i interkonekcije radi prenosa u druge zemlje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.