očekuje se postavljanje već u prvom kvartalu sledeće godine

Nemačka gradi terminal za tečni gas uprkos protivljenjima

EUU fokusu

18.5.2023 16:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka gradi terminal za tečni gas uprkos protivljenjima Nemačka gradi terminal za tečni gas uprkos protivljenjima
Nemačka vlada je odlučila da ubrza gradnju jednog terminala za tečni prirodni gas (LNG) na Baltičkom moru, uprkos protivljenju regionalnih vlasti. Za brzu gradnju... Nemačka gradi terminal za tečni gas uprkos protivljenjima

Nemačka vlada je odlučila da ubrza gradnju jednog terminala za tečni prirodni gas (LNG) na Baltičkom moru, uprkos protivljenju regionalnih vlasti.

Za brzu gradnju terminala iskoristiće se luka Mukran na ostrvu Rigen, prema propisu koji je kabinet Olafa Šolca (Olaf Scholz) usvojio u sredu.

Šolc je ranije rekao da je terminal neophodan, jer oni na obali Severnog mora, zajedno sa uvozom preko zapadnoevropskih luka i gasovoda iz Norveške, nisu dovoljni.

„Kako i dalje postoji potreba da se osigura snabdevanje energijom“ Mukran ulazi u zakon kao lokacija, u saradnji sa vladom Meklenburga-Zapadne Pomeranije, navelo je ministarstvo privrede.

Dan ranije su pokrajinski zvaničnici – ministar privrede Rajnhard Majer (Reinhard Meyer) i ministar ekologije Til Bakhaus (Till Backhaus) zatražili od Berlina „da sada ne pokreće izmene zakona o TPG-u“. Pošto je vlada to odbila, dozvola za gradnju očekuje se brzo.

Planove moraju da odobre još neki savezni organi, ali se postavljanje terminala, kako predviđa vlada, očekuje već u prvom kvartalu 2024.

Kritičari projekta, naročito oni na samom ostrvu, brinu zbog uticaja na turizam koji je veoma važan, kao i za životnu sredinu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...