Zajednički budžet 27 zemalja članica u 2023. godini premašio 173 milijarde evra

Nemačka i dalje najviše uplaćuje u EU budžet, Poljska prvi „primalac“ novca

EU

13.8.2024 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka i dalje najviše uplaćuje u EU budžet, Poljska prvi „primalac“ novca Nemačka i dalje najviše uplaćuje u EU budžet, Poljska prvi „primalac“ novca
Nemačka je prošle godine u budžet Evropske unije uplatila znatno više nego što je potrošila, saopštio je Nemački ekonomski institut (IW) iz Berlina, koji... Nemačka i dalje najviše uplaćuje u EU budžet, Poljska prvi „primalac“ novca

Nemačka je prošle godine u budžet Evropske unije uplatila znatno više nego što je potrošila, saopštio je Nemački ekonomski institut (IW) iz Berlina, koji je analizirao podatke Evropske komisije.

Nemačka je 2023. godine u budžet EU uplatila oko 17,4 milijarde evra više nego što je primila, što je čini najvećim neto uplatiocem u zajedničku „kasu“. Godinu ranije dala je 19,7 milijardi evra, prenele su agencije DPA i SeeBiz.

Na drugom mestu je Francuska, koja je prošle godine uplatila skoro devet milijardi evra više nego što je povukla iz budžeta EU. Na trećem mestu je Italija sa neto doprinosom od oko 4,5 milijardi evra.

Najveći neto primalac u 2023. – kao i prethodne godine – bila je Poljska sa 8,2 milijarde evra. Iza nje su Rumunija sa šest milijardi evra i Mađarska sa 4,6 milijardi evra.

Gledajući neto plaćanja po glavi stanovnika, procena pokazuje da je Irska na prvom mestu sa 236 evra. U Nemačkoj su plaćanja iznosila 206 evra po stanovniku.

Budžet EU u 2023. iznosio je 173,1 milijardu evra. Od toga je 143,4 milijarde evra otišlo u zemlje članice.

Pored toga, na raspolaganju su bila sredstva iz Evropskog fonda za oporavak od pandemije od 66,1 milijardu evra, od čega su članice iskoristile 64,6 milijardi evra.

Kao najveći neto finansijer Unije, Nemačka obezbeđuje skoro četvrtinu sredstava. Istovremeno, nemačka vlada naglašava da Nemačka takođe ima više koristi od unutrašnjeg tržišta EU nego bilo koja druga država članica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.