U popularnim stambenim naseljima

Nemačka namerava da produži nacionalnu kontrolu stanarina do 2028. godine

EUU fokusu

18.10.2024 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka namerava da produži nacionalnu kontrolu stanarina do 2028. godine Nemačka namerava da produži nacionalnu kontrolu stanarina do 2028. godine
Nemačka je spremna da produži kontrolu zakupa u popularnim stambenim naseljima do kraja 2028. godine. Ministar pravde Marko Bušman (Marco Buschmann) poslao je nacrt... Nemačka namerava da produži nacionalnu kontrolu stanarina do 2028. godine

Nemačka je spremna da produži kontrolu zakupa u popularnim stambenim naseljima do kraja 2028. godine.

Ministar pravde Marko Bušman (Marco Buschmann) poslao je nacrt zakona poslanicima iz tropartijske koalicije, sa ciljem da produži nacionalnu kočnicu cena zakupa koja je trebalo da istekne sredinom 2025. godine, piše Seebiz.

Podrška zakupcima bila je ključna karakteristika koalicionog sporazuma između Socijaldemokrata (SPD), Zelenih i Slobodnih demokrata (FDP).

Trenutni propisi, koji su na snazi od 2015. godine, sprečavaju stanodavce u traženim naseljima da podižu zakupnine u novim zakupima.

Ministarstvo pravde kaže da su kontrole „barem umereno usporile“ rast zakupnina u popularnim oblastima.

Međutim, nemačko udruženje stanara kritikovalo je pravila koja imaju niz izuzetaka i rupa. Na primer, stanovi prvi put iznajmljeni posle 1. oktobra 2014. su izuzeti, a renoviranje se može iskoristiti kao izgovor za povećanje troškova. Stanodavci, takođe, mogu zatražiti doplatu za nameštene stanove.

Ovaj potez koalicije dolazi manje od godinu dana pre narednih nemačkih parlamentarnih izbora, pri čemu je nekoliko obećanja stanarima još uvek neispunjeno.

Dok je SPD pozvao na dalje reforme za podršku stanarima, Bušmanov predlog zakona samo proširuje postojeće propise, a njegov FDP upozorava da bi dodatne mere mogle da odvrate preduzetnike od izgradnje novih stanova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.