do 2028. više od 3,5 milijardi evra

Nemačka obezbedila novac za klimatski plan

EkologijaEUU fokusu

21.8.2024 13:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Nemačka obezbedila novac za klimatski plan Nemačka obezbedila novac za klimatski plan
Nemačka je obezbedila milijarde evra za višegodišnji vladin program Prirodna zaštita klime, rekla je ministarka ekologije Štefi Lemke (Steffi Lempke). Prema njenim rečima, vlada... Nemačka obezbedila novac za klimatski plan

Nemačka je obezbedila milijarde evra za višegodišnji vladin program Prirodna zaštita klime, rekla je ministarka ekologije Štefi Lemke (Steffi Lempke). Prema njenim rečima, vlada za program do 2028. ima više od 3,5 milijardi evra.

„Akcioni program tako ostaje najveći podsticaj za zaštitu prirode i klime ikada u Nemačkoj. U kontekstu klimatske krize, moramo zaštititi prirodu kako bi ona mogla da zaštiti nas“, rekla je Lemkeova, a prenosi DPA.

Očuvane šume i pašnjaci, zdravo zemljište, čista mora i vodene površine i prirodne zelene površine u gradovima i ruralnim područjima apsorbuju ugljen-dioksid iz atmosfere i dugoročno ga skladište.

„Uz to, amortizuju posledice klimatskih promena, na primer zadržavajući vodu u prirodi i hlađenjem okoline u vreme vrućina“, ukazala je ministarka.

Novac za usvojeni akcioni plan dolazi iz vanbudžetskog Fonda za klimatsku transformaciju (KTF).

Iz tog posebnog fonda vlada finansira projekte koji doprinose suzbijanju globalnog otopljavanja i posledničnih promena, ali i druge projekte, poput subvencije za podizanje fabrike čipova.

Naredne godine iz KTF-a su planirani izdaci od oko 34,5 milijardi evra, osetno manje nego 2024. Razlog je, međutim, i prebacivanje podsticaja za razvoj obnovljivih izvora energije na budžet.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.