Projekat vredan oko milijardu evra

Nemačka počela gradnju prvog kopnenog terminala za tečni gas

EUInfrastrukturaInvesticije

29.6.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Nemačka počela gradnju prvog kopnenog terminala za tečni gas Nemačka počela gradnju prvog kopnenog terminala za tečni gas
Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa. Terminal bi trebalo... Nemačka počela gradnju prvog kopnenog terminala za tečni gas

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa. Terminal bi trebalo da bude pušten u pogon 2027. godine, a gradi ga nekoliko privatnih preduzeća. Prema njihovim podacima, projekat vredi oko milijardu evra, piše agencija Dpa.

Ekološke organizacije su osudile projekat, ocenivši da ugrožava klimatske ciljeve.

Premijer pokrajine Donja Saksonija Štefan Vajl (Stephan Weil) je rekao da raduje, „što Nemačka upravo u sferi snabdevanja energijom pokazuje da može tako brzo, samo treba uraditi“.

Terminal će iz Štadea voditi i ka Češkoj, čiji je energetski concern CEZ već naručio isporuke. Otvaranju radova je zbog toga prisustvovao i češki ministar industrije Jozef Sikela. On je na nemačkom ocenio kako je svaki kubik gasa koji njegova zemlja ne mora da uvozi iz Rusije „korak u pravcu slabljenja ruskog uticaja u Evropi“.

Dugoročno, terminali na kopnu u Nemačkoj treba da zamene plutajuće terminale. Pored onog u Štadea, planirani su još u Vilhelmshafenu i Brunsbitelu.

Nemačka se godinama oslanjala na uvoz ruskog gasa, ali je zbog sukoba po napadu Rusije na Ukrajinu 2022. taj izvor izgubila i hitno izradila plan alternativnih izvora.

  • HANA

    30.6.2024 #1 Author

    Ljudi ozbiljno rade na realizaciji potreba za svoju državu.
    Da se ugledamo na njih.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    30.6.2024 #2 Author

    Tako to rade ozbiljne i jake drzave

    Odgovori

  • SUNCICA

    30.6.2024 #3 Author

    Nemci uvek prvi u svemu

    Odgovori

  • Boba321

    30.6.2024 #4 Author

    Nemci uvek misle na sebe i svoj narod

    Odgovori

  • VALERIJA

    30.6.2024 #5 Author

    Svaka časta za informacije, iz prve ruke.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.