na sastanku u berlinu razgovaraće se o finansijskoj pomoći zemljama u razvoju

Nemačka pozvala države da pređu na obnovljivu energiju

EkologijaEUU fokusu

3.5.2023 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka pozvala države da pređu na obnovljivu energiju Nemačka pozvala države da pređu na obnovljivu energiju
Kako bi se završila era fosilnih goriva i sprečilo opasno zagrevanje klime u svetu, Nemačka je pozvala vlade širom sveta da pred sobom postave... Nemačka pozvala države da pređu na obnovljivu energiju

Kako bi se završila era fosilnih goriva i sprečilo opasno zagrevanje klime u svetu, Nemačka je pozvala vlade širom sveta da pred sobom postave ambiciozni cilj prelaska na obnovljivu energiju.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) izjavila je na početku dvodnevne konferencije o klimi u Berlinu da svet mora drastično da smanji emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, kako bi se ograničilo globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa.

„Znamo da nisu sve države spremne za to. Zato želim da otvorim debatu o tome da li treba i možemo li postići taj cilj o obnovljivim izvorima energije na sledećoj konferenciji o klimi“, naglasila je ona.

Predlog šefice nemačke diplomatije sasvim je različit od prethodnih pokušaja da se odredi rok za postepeno ukidanje fosilnih goriva koji su naišli na jak otpor država koje izvoze naftu i gas, prenosi Beta.

Umesto toga, Berbok je predložila da se posebnom tehnologijom prikuplja i skladišti ugljenik, i tako smanjuje emisija štetnih gasova u atmosferu.

Stručnjaci kažu da je takva tehnologija još u eksperimentalnoj fazi, i da bi mogla da iziskuje ogromne investicije na račun jeftinijih alternativa kao što su solarna energija i energija vetra.

Ta ideja naišla je na hladan odgovor Ujedinjenih Arapskih Emirata koji će biti domaćini ovogodišnjeg samita UN o klimi.

„U pragmatičnoj, pravednoj i dobro vođenoj energetskoj tranziciji, moramo biti fokusirani na postepeno ukidanje emisije fosilnih goriva, dok postepeno povećavamo održive, pristupačne alternative bez ugljenika“, istakao je bivši izvršni direktor naftne kompanije koji će predsedavati samitom Sultan Al-Džaber.

Foto: Beta/AP

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (António Guterres), pozvao je na prestanak upotrebe svih fosilnih goriva upozorivši da ukoliko to ne bude urađeno, nije moguće postići ograničenje porasta temperature na 1,5 stepeni Celzijusa.

Borci za zaštitu životne sredine kažu da takođe treba naći rešenja za milione radnika u industriji uglja, nafte i gasa koja bi bila ugašena, kao i za milijarde ljudi širom sveta koji se oslanjaju na jeftina fosilna goriva.

Diplomate na sastanku u Berlinu takođe će razgovarati o tome kako povećati oblike finansijske pomoći zemljama u razvoju koje su najteže pogođene klimatskim promenama.

Berbok je navela da će obećanje da će bogate zemlje davati 100 milijardi dolara godišnje siromašnim zemljama do 2020. godine ispuniti svoj cilj prvi put ove godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.