Vrednost novih poslova 3,9 odsto veća nego u maju

Neočekivano dobro poslovanje nemačke industrije ipak nije zaokret na bolje

EUPoslovanjeU fokusu

6.8.2024 15:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Neočekivano dobro poslovanje nemačke industrije ipak nije zaokret na bolje Neočekivano dobro poslovanje nemačke industrije ipak nije zaokret na bolje
Nemačka industrija je u junu primila neočekivano mnogo novih poslova, saopštio je savezni zavod za statistiku. To, međutim, verovatno nije najava zaokreta na bolje.... Neočekivano dobro poslovanje nemačke industrije ipak nije zaokret na bolje

Nemačka industrija je u junu primila neočekivano mnogo novih poslova, saopštio je savezni zavod za statistiku. To, međutim, verovatno nije najava zaokreta na bolje.

Vrednost novih poslova bila je, posle pet meseci pada, snažnih 3,9 odsto veća nego u maju. Ekonomisti su očekivali blaži skok, od oko pola procentnog poena, prenosi DPA.

Međutim, u godišnjem poređenju jun je nadalje bio 11,8 odsto ispod istog meseca 2023. Bez krupnih narudžbi, u odnosu na maj je nadalje bio u plusu 3,3 odsto, saopštili su statističari.

Prema podacima ministarstva privrede, rast je generisala snažnija domaća tražnja, koja je skočila za 9,1 odsto. Jača je bila i tražnja iz inostranstva, ali za samo 0,4 odsto.

Bolje poslovanje u junu je, osim domaćoj tražnji, pripisivao „pozitivnijim investicionim planovima“ za drugo polugodište koje je u svom izveštaju opisala Evropska centralna banka.

Uprkos tome, „sumorno raspoloženje u privredi i nadalje slaboj spoljnoj tražnji ukazuju da snažniji oporavak industrijske konjunkture nije verovatan.“

„Biće još dobrih vesti,“ ocenio je analitičar Pokrajinske banke Baden-Virtemberga Jens-Oliver Niklaš (Jens-Oliver Niklasch). Za stvarni zaokret, ipak će ih biti potrebno mnogo više, dodao je.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.