Studija otkriva

Neusklađenost između ponude i potražnje na nemačkom tržištu nekretnina

AnalizaEUNekretnineU fokusu

19.8.2024 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Neusklađenost između ponude i potražnje na nemačkom tržištu nekretnina Neusklađenost između ponude i potražnje na nemačkom tržištu nekretnina
Pronalaženje smeštaja u nemačkom urbanom bogatstvu postaje sve teže zbog rastućih cena zakupa za nove stanare, pokazala je nedavno objavljena studija. Neusklađenost između ponude... Neusklađenost između ponude i potražnje na nemačkom tržištu nekretnina

Pronalaženje smeštaja u nemačkom urbanom bogatstvu postaje sve teže zbog rastućih cena zakupa za nove stanare, pokazala je nedavno objavljena studija.

Neusklađenost između ponude i potražnje rezultirala je nefunkcionalnim tržištem kao rezultatom sve većeg jaza između zakupnina za stalne i nove zakupce, utvrdila je agencija za nekretnine JLL, prenosi DPA.

Stanari su ostali na mestu kako bi izbegli da plaćaju veću kiriju za novi stan, što je dovelo do pada ponude na već skučenom tržištu, pokazalo je istraživanje.

Ovo je zauzvrat dovelo do daljeg povećanja zakupnine za nove zakupce, kaže se, sugerišući da je prava potražnja trenutno možda precenjena.

Studija JLL-a otkrila je posebno velike razlike između postojećih i novih zakupa u Minhenu i Berlinu, pri čemu zakupci nisu voljni da se presele u nove prostorije gde su zakupnine bile i do osam evra (devet dolara) po kvadratnom metru.

Sledi Frankfurt gde je razlika oko pet evra.  Nasuprot tome, u Duizburgu u Rurskoj oblasti i u Drezdenu na istoku kretanje je bilo mnogo lakše sa razlikom od 1,50 evra.

Delovi Nemačke doživljavaju ozbiljnu stambenu krizu. Prema zvaničnoj objavljenoj statistici, 106.700 novih jedinica ušlo je na tržište u prvoj polovini ove godine, što je 21 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, koji je i sam ocenjen kao slab.

Situacija se pripisuje povećanim troškovima izgradnje i visokim kamatama.

  • STEPA

    20.8.2024 #1 Author

    Baš čudno za njih da su neusklađeni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.