Ratari zahtevaju upotrebu više hemijskih sredstava

Obilne padavine u Nemačkoj ugrožavaju prinos

AgrobiznisBiznisEU

2.7.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Obilne padavine u Nemačkoj ugrožavaju prinos Obilne padavine u Nemačkoj ugrožavaju prinos
Ovogodišnje obilne padavine izazvaće posledice po nemačku poljoprivredu, upozorilo je nacionalno udruženje poljoprivrednika zahtevajući od vlade da omogući upotrebu više hemijskih sredstava. Poljoprivrednici su... Obilne padavine u Nemačkoj ugrožavaju prinos

Ovogodišnje obilne padavine izazvaće posledice po nemačku poljoprivredu, upozorilo je nacionalno udruženje poljoprivrednika zahtevajući od vlade da omogući upotrebu više hemijskih sredstava.

Poljoprivrednici su procenili da su jake kiše ugrozile žetvu, procenjujući da će prinos žitarica biti 42 miliona tona, slabiji od prošlogodišnjeg, rekao je predsednik tog udruženja Joahim Rukvid (Joachim Rukwied), piše portal German News.

Istovremeno, dodao je, vlažno i toplo vreme pogoduje razvoju plamenjače kod krompira. Bez herbicida, prete gubici. Predstavnik zemljoradnika se stoga, zbog poplava, visokog vodostaja i nakupljene vode izjasnio za pojačanu upotrebu herbicida.

„To, sa toplim vremenom, povećava rizik gljivičnih bolesti na mnogim nasadima“, rekao je Rukvid.

Poljoprivrednicima je potrebna široka paleta hemijskih sredstava da zaštite biljke. Umesto toga, u Nemačkoj na raspolaganju imaju slab izbor preparata za zaštitu biljaka, a to ugrožava proizvodnju.

Vlaga je još prošle jeseni mnogim seljacima pomrsila račune, jer su mogli manje da poseju i mnoge su površine namenjene ozimoj pšenici i uljanoj repici ostale neiskorišćene.

Dalje, mnogi su setvu mogli da obave tek proletos, pa su se površine pod jarom pšenicom više nego utrostručile, na gotovo 100.000 hektara.

Ozima pšenica sa skoro 2,6 miliona hektara ostaje ubedljivo najvažnija žitarica u Nemačkoj. Za njom sledi ozimi ječam sa 1,3 miliona hektara.

  • SABRINA

    2.7.2024 #1 Author

    Definitivno, ništa ne valja što nije umereno.

    Odgovori

  • Melisa

    2.7.2024 #2 Author

    Verujem da ce poploprivrednixima drzava obezbediti dovoljno sredstava
    Jer ipak je to Nemacka

    Odgovori

  • SHALIMAR

    2.7.2024 #3 Author

    Obilne padavind unistavaju sve ne samo poljoprivredu…

    Odgovori

  • Ildiko

    2.7.2024 #4 Author

    Pa valjda je tako svuda,pa i kod njih.

    Odgovori

  • MAJA

    4.7.2024 #5 Author

    Nije samo kod njih, svuda je tako

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.