rast cena materijala i radne snage, a manjak radne snage

Oporavak nemačkog građevinarstva tek 2026.

EUU fokusu

24.7.2024 18:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Oporavak nemačkog građevinarstva tek 2026. Oporavak nemačkog građevinarstva tek 2026.
Bum stanogradnje u Nemačkoj okončale su krize koje su u prethodne tri godine naduvale troškove gradnje i finansiranja. Sada i sama u dubokoj krizi,... Oporavak nemačkog građevinarstva tek 2026.

Bum stanogradnje u Nemačkoj okončale su krize koje su u prethodne tri godine naduvale troškove gradnje i finansiranja. Sada i sama u dubokoj krizi, stanogradnja osetniji oporavak ne treba da očekuje pre 2026. godine.

„Mnogi problemi i komplikacije su rešeni, poput uskih grla u lancima isporuke“, navodi se u analizi konsultantske agencije Erns&Young (EY), koju je prenela agencija DPA.

Ostaju, međutim, prepreke poput velikih troškova materijala, rastućih plata, manjka radne stručne snage, ograničenog građevinskog prostora i naraslih troškova finansiranja, piše u izveštaju.

Uprkos teškoj situaciji, „očekujemo stabilizaciju u srednjem roku“. rekao je partner u EY Bjern Rajneke (Björn Reineke).

On je ukazao na stabilizaciju cena, uklanjanje trgovinskih zastoja i pogonsku tražnju za stambenim prostorom i urbanizacijom. Procenjuje se, naime, da će uz useljavanje stanovništvo Nemačke do sredine 2030-ih narasti za milion ljudi.

Analitičari EY očekuju „obnovu spremnosti privatnih investitora da grade.“

Sada još ima isuviše neizvesnosti, ali „kada rast zarada poravna inflatorne gubitke i vrate se povoljniji uslovi kreditiranja, sopstveni dom će ponovo biti dohvatljiviji.“

Građevinarstvo je jedan od stubova nemačke privrede i kriza stanogradnje zabrinjava političare i ekonomiste.

Vlada kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) je po dolasku krajem 2021. kao jedan od ciljeva postavila gradnju 400.000 stambenih jedinica godišnje.

Prema zvaničnoj statistici, prošle godine sagrađeno ih je 294.400, posle 295.300 iz 2022. Ove godine se očekuje još jedno značajno podbacivanje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.